ZLOUPOTREBA AUTORSKIH PRAVA

Dramski pisac Igor Bojović napisao je saopštenje za javnost povodom dešavanja oko predstave „Crvenkapa” Pozorišta lutaka iz Niša, koje prenosimo u celini.

Nakon brojnih reakcija u medijima povodom predstave „Crvenkapa” Pozorišta lutaka iz Niša koja je prvobitno rađena po mom komadu (koji se igra u desetak pozorišta u celom regionu, a nalazi se i u čitanci za četvrti razred osnovne škole), a kasnije po njegovim motivima, jer je više od pola teksta izbačeno i dopisan je novi, čime su na flagrantan način prekršena moja autorska prava (o nematerijalnoj šteti da i ne govorim), želim da se obratim javnosti i stavim tačku na ovaj nemio događaj.

Pozorište lutaka Niš je 03.11.2014. godine sklopilo sa mnom Ugovor o ustupanju autorskih prava na izvođenje mog teksta „Crvenkapa”. Honorar koji mi pripada i koji je po Ugovoru trebao biti isplaćen do 30.12.2014, isplaćen je tek krajem marta 2015. čime je već prekršen Ugovor. Pozorište lutaka Niš nije tražilo ni dobilo moju pismenu saglasnost da dopisuje tekst što je po zakonu bilo dužno da uradi. Na moj lični zahtev Pozorište lutaka Niš mi je oko 17 h, 19. marta, dan pred prеmijeru, poslalo do neprepoznatljivosti izmenjen tekst. Kao neko ko godinama podržava rad ove eminentne kuće, nakon premijere sa svojim advokatom tražio sam rešenje problema mirnim putem sa čim se i Pozorište složilo, navodeći na plakatima da je predstava rađena „po motivima” mog teksta i uputivši mi javno izvinjenje u dvoje dnevnih novina. Iako je ovo izvinjenje objavljeno na stranama za oglase smatram ga istorijskim momentom za branšu kojoj pripadam i profesiju kojom se bavim. Javno sam se na svojoj fb stranici zahvalio Pozorištu lutaka Niš.

Tom prilikom potpisao sam i izjavu da neću preduzimati dalje pravne poteze niti tražiti zaštitu autorskih prava sudskim putem. No, ta izjava me ne sprečava da o predstavi imam subjektivno (da sam nečiji „objekat imao bih objektivno”) mišljenje i da ga na zahtev brojnih medija koji su se za ovu osetljivu temu koja se tiče edukacije dece, s pravom zainteresovali, iznesem, čime sam na nedvosmislen način pokazao brigu za decu kojoj sam posvetio veći deo svog života i svoje raznorodne pozorišne karijere. Smatram da moje mišljenje o dopisanim delovima kao i o predstavi u celini ni na koji način nije narušilo ugled jedne eminentne kuće kakva je Pozorište lutaka Niš čiji rad već godinama podržavam. Naprotiv, siguran sam da sam pomogao, da posle svih ovih reakcija, ubuduće više vode računa o poštovanju zakona i o repertoarskom odabiru u koji spada i izbor saradnika.

Reakciju Udruženja dramskih pisaca Srbije čiji sam član smatram profesionalnom i normalnom jer im je zaštita autorskih prava svojih članova, naročito kad su ona zloupotrebljena kao u ovom slučaju, između ostalog i posao.

Napominjem da ni nakon premijere, kao što to ne činim ni sada, nisam tražio zabranu izvođenja predstave i visoku finansijsku odštetu na šta sam imao pravo. Smatram da o daljem plasmanu predstave „Crvenkapa” jedino može da odlučuje njen vlasnik, tj. producent, tj. Pozorište lutaka Niš. Na reakcije javnosti ne mogu da utičem, a dalja sudbina ove predstave neće biti u fokusu mojih interesovanja.

Zadovoljan sam mirnim rešenjem problema sa Pozorištem lutaka Niš i želim im uspeh u daljem radu u kojem im, kao i uvek do sada, stojim na raspolaganju.

Ovim stavljam tačku na bilo kakvu dalju diskusiju sa mnom u vezi sa ovom neprijatnom epizodom.

Igor Bojović


Објављено

у

од

Ознаке: