ZLATNA ZRNA “BUCINIH DANA”

Drugi po redu Festival “Bucini dani” u Aleksandrovcu završeni su dodelom nagrada stručnog žirija u sastavu Mira Banjac, Gordana Djurdjević Dimić i Milija Vuković.

Festival posvećen esejisti, pesniku i pozorišnom kritičaru Milosavu Buci Mirkoviću završen je dodelom nagrada simboličnog naziva “Zlatno zrno” i izvođenjem u čast pobednika predstave „Dragi moj lažljivče“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Priznanje „Zlatno zrno“ za najbolje glumačko ostvarenje festivala „Bucini dani 2015“ dodeljeno je Borisu Komneniću, prvaku drame Narodnog pozorišta iz Beograda. Komnenić je, kako je navedeno u saopštenju, rafiniranim sredstvima glumačkog majstora pružio osoben i autentičan doprinos tumačenju klasičnog komediografskog lika Jevrema Prokića u Nušićevom “Narodnom poslaniku”.

„Zlatno zrno“ za najbolju mušku ulogu dodeljeno je Đorđu Markoviću, za ulogu Žana u predstavi „Nosorog“, Ežena Joneska u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Biljani Jocić Savić za rolu majke u predstavi „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“, po romanu Branislava Nušića u izvođenju Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša.

Najbolji mladi glumac ovog festival je Milan Nakov, koji je ulogom Fajtera u predstavi „Rađanje jednog zapisnika“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Pirota, oduševio publiku i žiri.

Saša Torlaković za ulogu Drenjine u predstavi „Mnogo vike ni oko čega“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, osvojio je „Zlatno zrno“ za glumačku bravuru festivala.

Žiri je nagradu za produkciju odnosno koprodukciju dodelio pozorišnoj predstavi „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“ nastaloj saradnjom Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta iz Niša i Centra za kulturu iz Loznice.

Drugi po redu Festival počeo je 23. juna a obuhvatio je i niz pratećih sadržaja – okrugle stolove, pesničke večeri, izložbe… Posetioci su bili u prilici da pogledaju izložbu Pozorišnog muzeja Vojvodine „Lica Mire Banjac“ povodom šestdeset godina njene glumačke karijere i da prisustvuju promociji monografije.


Објављено

у

од

Ознаке: