ŽIVOT BULGAKOVA

Premijera predstave „Nečiste sile“ po tekstu Ljubiše Vićanovića a u režiji Bogdana Jankovića izvedena je 12. maja u Narodnom pozorištu u Užicu.

Komad žanrovski opredeljen kao drama, priča je o životu ruskog književnika svetske slave Mihailu Bulgakovu, na scenu postavljena u produkciji užičkog teatra i Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Upravo na Konkursu Sterijinog pozorja „Nečiste sile“ su 2013. proglašene za najbolji dramski tekst.

“Drama se bavi poslednjim periodom života i stvaralaštva Mihaila Afanasjeviča Bulgakova i njegovim sukobima sa vladajućim strukturama. Koristeći se tačnim istorijskim činjenicama, na sceni ćemo imati priliku da zavirimo u život pisca, okolnosti u kojima je stvarao, kao i da budemo svedoci prepreka koje su ga skupo koštale. Usled činjenice da je sa jedne strane vlast, koja mora da ućutka neistomišljenike za dobrobit novog sistema,  sa druge potreba umetnika da ukaže na manjkavosti sistema i težnja unapređivanju društva, dolazi se do dileme gde je granica moralnog kompromisa kada je umetnost u pitanju i šta je važnije od istine”, kaže reditelj Bogdan Janković.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Tamara Bušković, scenski pokret Ivica Klemenc a muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski. Bugalkova tumači Vahidin Prelić, njegovu suprugu Tanja Jovanović, a igraju i Nemanja Jovanović, Tijana Karaičić, Vladimir Kurćubić, Slobodan Ljubičić i Igor Borojević.


Објављено

у

од

Ознаке: