ZAVRŠENI SUSRETI LUTKARA

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, četrdeset i šesti po redu, završeni su 4. decembra dodelom nagrada stručnog i dečjeg žirija.

Tokom Festivala izvedeno je 8 predstava, a stručni žiri asocijacije UNIMA – Centar za Srbiju u sastavu: Nikola Zavišić, magistar lutkarske režije, Jovanović Nebojša, glumac i Vladimir Petričević, kompozitor odlučio je da Gran Pri za najbolju predstavu 46. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije pripadne predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Pozorišta lutaka Pinokio, Beograd u režiji Marije Krstić.

Specijalna nagrada za kolektivnu animaciju i inventivan pristup lutkarstvu u širem smislu dodeljena predstavi „Devojčica koja je svakoga volela“, Dečijeg pozorišta Subotica, a Specijalna nagrada za očuvanje tradicije duge marionete – Pozorištu lutaka Niš za predstavu „Olovni vojnik i balerina“. Specijalna nagrada za upotrebu tehnike pozorišta senki u priči „Lisica i gavran“ a u predstavi „Zec, korljača i kompanija“ pripala je Lutkarskoj sceni „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Priznanja za najbolje glumačko ostvarenje – pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su: Damjan Kecojević, glumac Malog pozorišta „Duško Radović“; Kalo Beli, glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice; Elvira Gala, glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice; Neda Danilović, glumica Pozorišta mladih Novi Sad; Slobodan Ninković, glumac Pozorišta mladih Novi Sad.

Nagrada za najbolju kreaciju lutaka dodeljena je autoru Filipu Jevtiću, za predstavu „Bajka o ribaru i ribici“ u izvođenju Pozorišta lutaka „Pinokio“ Beograd, za najbolju scenografiju – Milici Grbić Komazec, autoru scenografije i kostima, za predstavu „Ima li deda odelo?“ novosadskog Pozorišta mladih, za najbolju muziku – kompozitoru Miodragu Miki Mladenoviću, autoru muzike u istom projektu.

Nagrada za najbolji tekst dodeljena je Mariji Krstić za adaptaciju priče „Bajka o ribaru i ribici“ A.S. Puškina Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda, a za najbolju režiju dodeljuje se Emiliji Mrdaković za režiju u predstavi „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Nagrada „Janko Vrbnjak“ za najbolju animaciju dodeljena je Zorani Milošaković, Dragani Vasić i Goranu Popoviću za uloge u predstavi predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ u izvođenju Pozorišta lutaka „Pinokio“ Beograd. Nagrada „Milena Sadžak“ za najboljeg mladog glumca, dodeljena je Jasmini Praliji, glumici Dečjeg pozorišta iz Subotice, za uloge u predstavi „Par cipela“. Nagrada „Boško Zeković“ za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva, Pozorišta mladih Novi Sad, odeljena je Dejanu Penčiću Poljanskom.


Објављено

у

од

Ознаке: