ZAVRŠEN RIJEČKI FESTIVAL MALIH SCENA

Medjunarodni festival malih scena u Rijeci organizovan je po 23. put, a od 3. do 10. maja, a najboljom predstavom proglašen je “Gogoljev san” Kazališnog laboratorija Sfumato iz Sofije u režiji Margarite Mladenove i Ivana Dobčeva

Pod sloganom “Gori li kazalište?” u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u selekciji Bojana Munjina izvedeno je devet predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Predstave aktualiziraju i problematizuju ovo vreme, bave se ratnim i posleratnim traumama te neurozama savremenog čoveka, dostojno i na ljudski način. Konstanta ovog Festivala ustrajanje je na savremenom izrazu, prvorazrednom glumačkom pozorištu i produkcijama koje omogućavaju najneposredniji dodir izvođača i publike.

U stručnom žiriju su bili dramaturginja iz Zagreba Željka Turčinović, dramska glumica iz Beograda Svetlana Bojković i dramski glumac iz Rijeke Damir Orlić.

Jernej Lorenci  je proglašen najboljim rediteljem za predstavu ‘Poludjela lokomotiva’ Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. Nagradu za najbolju mušku ulogu dele Ozren Grabarić za uloge u predstavama ‘Dnevnik jednog luđaka’ Moving Music Theatrea i Centra za kulturu Bitolj i ‘U agoniji’ PUK – Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak, te Rade Šerbedžija za nastup u predstavi ‘Antigona: 2000 godina kasnije’ Kazališta Ulysses i MESS-a iz Sarajeva. Nela Kočiš za nastup u ‘U agoniji’ i Nataša Ninković za ulogu u predstavi ‘Prah’ Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta proglašene su ravnopravno najboljim glumicama. Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Tina Vrbnjak (predstava ‘Poludjela lokomotiva’), a najbolja epizodna uloga po oceni žirija je uloga Ksenije Marinković u predstavi HNK u Zagrebu ‘Bella figura’.

Ljubica Milanović (‘Prah’) najbolja je scenografkinja, Marjan Nećak (‘Dnevnik jednog luđaka’) dobio je nagradu za najbolju scensku muziku, te Igor Štiks za najbolji dramski tekst predstave ‘Brašno u venama’.

Prema oceni publike (4,76) najbolja predstava festivala je ‘Voz’ Zvezdara teatra iz Beograda u režiji Voje Brajovića. “Novi list” je dodijelio svoju nagradu ‘Mediteran’ glumcu Ozrenu Grabariću za uloge u obje predstave.

Festival je 3. maja otvoren na Trsatu, tačnije u skladištu Kampusa Sveučilišta u Rijeci, predstavom „Antigona – 2000 godina kasnije“, u izvodjenju pozorišta Ulysses i režiji Lenke Udovički. Sarajevski ratni teatar SATR (BiH) gostovao je s predstavom „Brašno u venama“ rađenoj prema prvoj drami Igora Štiksa, Moving Music Theatre i Centar za kulturu Bitolj (Makedonija) izveo je „Dnevnik jednog luđaka“ prema kratkoj Gogoljevoj priči, a Šabačko pozorište i Narodno pozorište Beograd (Srbija) „Prah“, prema predlošku koji je napisao mađarski pisac Spiró György. Gledaoci su videli i Krležinu dramu „U agoniji“ u izvodjenju zagrebačkog PUK-a i Scena Ribnjak (Hrvatska), predstavu Yasmine Reza „Bella figura“ HNK-a Zagreb, zatim „Voz“ prema delu C. Mc Carthyja, beogradskog Teatra Zvezdara (Srbija). Za ovogodišnji festival malih sena odabrana je i predstava „Poludjela lokomotiva“ prema klasiku 20. stoljeća Stanisława Ignacyja Witkiewicza te „Gogoljev san“ u produkciji Kazališnog laboratorija Sfumato (Bugarska).


Објављено

у

од

Ознаке: