ZAVRŠEN KONKURS STERIJINOG POZORJA

Na Konkurs Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst u 2014. godini stiglo je 85 radova, a najbolji komad je napisala Olga Dimitrijević.

Žiri u sastavu Ana Tasić, Miloš Latinović i Nikita Milivojević, pročitao je sve tekstove i doneo jednoglasnu odluku da za nagradu predloži tekst „Kako je dobro videti te opet“, čija je autorka teksta Olga Dimitrijević, dramska spisateljica iz Beograda.

Žiri je u donošenju odluke bio vođen sledećim kriterijumima: da je tekst superiorno napisan u pogledu zapleta, likova, razvoja dramske radnje, da je značajan danas, za savremenu publiku, ali i da istovremeno ima i važan univerzalni smisao. Takođe, žiriju je bilo važno da tekst bude specifičan, ali i slojevit, da ima šire društvene, poetske, filozofske dimenzije, da se konkretne i pojedinačne teme i likovi koji se u tekstu tretiraju mogu iščitati iz različitih uglova. Nagrada autorki pobedničkog teksta biće uručena 29. marta, na Dan Sterijinog pozorja

Olga Dimitrijević, rođena 1984. godine, diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pisala je pozorišne kritike za Vreme i Teatron. Izvedeni su njeni tekstovi: „Internat“ (Dadov, 2009), „Radnici umiru pevajući“ (Hartefakt fond i Bitef, 2011), „Narodna drama“ (Pozorište Bora Stanković Vranje 2012) i „Stani da se pozdravimo“ u okviru projekta „Protok žudnje“ (TkH i CDU, Zagreb, 2014). Ostali projekti uključuju kabare „Iza ogledala“ (Kulturni centar Reks, 2012), kouredništvo knjige „Među nama – neispričane priče gej i lezbejskih života“ (Hartefakt fond, 2014), povremeni predavački rad na kvir i ženskim studijama u Beogradu, i dramaturški rad u pozorištu. Dobitnica nagrade Sterijinog pozorja za dramu „Radnici umiru pevajući“.


Објављено

у

од

Ознаке: