ZAVRŠEN DEVETI JOAKIMINTERFEST

Za najbolju predstavu kragujevačkog, devetog po redu Joakim InterFest, proglašen je projekat skopskog Teatra za decu i omladinu „Naš razred“.

Medjunarodni pozorišni festival trajao je od 7. do 14. oktobra, a učestvovalo je sedam predstava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Republike Srpske i Makedonije

Odlukom stručnog žirija u satavu: Zlatko Paković (predsednik), pozorišni kritičar i dramski pisac iz Beograda, Marko Sosič, reditelj i dramski pisac iz Slovenije i Isidora Rajković, glumica kragujevačkog Teatra za najbolju predstavu Festivala proglašena je „Naš razred” skopskog Teatra za decu i omladinu koju je po tekstu Tadeuša Svobođaneka režirao Vladimir Milčin. Ova predstava je takođe dobila nagradu i za vizuelnost, zbog izuzetne likovnosti scenografije Krste Džidžova i kostimografkinje Marije Pupčevske.

Nagrada za režiju dodeljena je Snežani Trišić za predstavu „Nosorog” Narodnog pozorišta Kikinda po tekstu Ežena Joneska. Za najbolju glumicu proglašena je Marina Vodeničar za tumačenje lika Dejzi u predstsavi „Nosorog” dok je njen kolega iz iste predstave Đorđe Marković za ulogu Žana dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Specijalnu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru dobila je predstava „Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta. Ista predstava dobila je i nagradu publike sa prosečnom ocenom 4,96.

Ovogodišnji JoakimInterFest, odvijao se pod sloganom „Rat u nama i oko nas” po zamisli selektora Gorana Cvetkovića, pozorišnog kritičara i od ostalih smotri u regioni razlikuje ga ne samo visoka pozorišna estetika selektovanih predstava, nego, pre svega društvena angažovanost i tretiranje aktuelnih političkih problema u čitavom regionu.

 


Објављено

у

од

Ознаке: