ZAVRŠEN BANJALUČKI TEATAR FEST

Predstave novosadskog SNP-a – “Duh koji hoda” i beogradskog Narodnog pozorišta – “Bela kafa” pobednici su 19. Teatar festa “Petar Kočić” u Banja Luci.

Festival je otvoren 17. maja premijernim izvođenjem komada „Podvala“ Milovana Glišića, u režiji Đurđe Tešić i u izvođenju Narodnog pozorišta RS, a završen je dodelom nagrada  24. maja.

Takmičarski program Teatar festa činilo je šest predstava iz regiona, koje je birala selektor Ljiljana Čekić. „Tokom selekcije sam naišla na niz neočekivanih situacija i problema. Jedan od tih problema je nedovoljna pozorišna selekcija jer je manjak finansija u regionu uzrokovao i manji broj premijernih igranja, a samim tim i smanjen je broj kvalitetnih predstava koje bi eventualno ušle u selekciju“, rekla je Čekićeva. Izvedeni su: komad „Bela kafa“, u režiji Milana Neškovića i u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu; „Čudovište“, u režiji Predraga Štrpca,  Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina… Atelje 212 iz Beograda odigrao je predstavu „Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda“, autorski projekat Mie Knežević, dok je predstavu „Duh koji hoda“ u režiji Aleksandra Popovskog izvelo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. U takmičarskom programu Teatar festa bili su i komadi „Sumnjivo lice“ u režiji Olivere Đorđević, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, i „Čaruga“ u režiji Stanislava Grujića, koji je koprodukcija Narodnog pozorišta iz Leskovca i Puls teatra iz Lazarevca.

Predstava „Duh koji hoda“ po komadu Dejana Dukovskog trijumfovala je  Banja Luci s obzirom  da je proglašen za najbolju predstavu, a dobila je i nagrade za najbolju režiju (Aleksandar Popovski), dramski tekst i scenografiju (Tadžiser Sevindž I Saša Senković). Žiri u sastavu Slađana Zrnić, predsjednik, i Nebojša Bradić, Duško Ljuština i Dževdet Tuzlić, članovi, ocenio je da je „Duh koji hoda“ predstava u kojoj do izražaja dolaze velika iskrenost i talenat, dramaturške vještine, zavidan osjećaj za stil i žanr, te glumačka igra cjelokupnog ansambla koji vlada modernim izrazom i ima jasnu društvenu svijest o ulozi pozorišta u društvu”.

Najbolja glumica Festivala je Nada Šargin, kojoj je ovo priznanje pripalo za ulogu Zore Šišarke u predstavi „Bela kafa“ Aleksandra Popovića, Narodnog pozorišta iz Beograda. Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljeno je Branku Vidakoviću za ulogu Momčila Jabučila, takođe u predstavi „Bela kafa“. Nagrada za najbolju kostimografiju ovogodišnjeg pozorišnog festivala dodeljena je Marini Vukasović-Medenica za maštovito i rečito rešenje kostima u istoj predstavi.


Објављено

у

од

Ознаке: