ZAVRŠEN 49. BITEF

Gran pri „Mira Trailović“ na 49. Bitefu dobila je francuska predstava „Zbogom“ autora i izvođača Žonatana Kapdevijela, a Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“ hrvatska predstava „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ reditelja i koreografa Matije Ferlina.

Festival je održan od 17. do 24. Septembra, a Gran pri je dodeljen jednoglasno predstavi „Zbogom“ realizovanoj u produkciji „Biroa Kasiopeja“ iz Pariza. Predsednica žirija bila je glumica Mirjana Karanović, a članovi glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka), dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Specijalna nagrada takođe je dodeljena jednoglasno. Predstava „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ je produkcija Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. U tradicionalnom glasanju publike pobedila je „Ilijada“, koprodukcija Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane, Mestnog gledališca ljubljanskog i Cankarjevog doma, u režiji Jerneja Lorencija. Lorenci je dobitnik i Politikine nagradu za najbolju režiju na Bitefu, koju mu je jednoglasno dodelio žiri u sastavu Dejan Mijač, predsednik, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić.


Објављено

у

од

Ознаке: