ZAPANJUJUĆA ZAKONSKA REGULATIVA

Udruženje dramskih umetnika Srbije objavilo je saopštenje sa zaključcima sa sastanka upravnika pozorišta u Srbiji i UDUS-a.

Tema sastanka, na kome su u utorak, 31. marta 2015, u organizaciji Udruženja dramskih umetnika Srbije, u Pozorištu „Atelje 212“ učestvovali upravnici gotovo svih pozorišta u Srbiji, bila je analiza problema nastalih u funkcionisanju pozorišta usled primene važećeg Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i uredbi kojima se uređuje postupak za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje.

U ovom trenutku u kulturi Srbije – kao posledica restriktivne politike zapošljavanja kojoj smo izloženi tokom poslednjih deset godina, a kojom je broj zaposlenih u svim pozorištima Republike Srbije bitno smanjen (u Beogradu čak za 30-40%) – uposleno je manje od 10.000 ljudi, dok pozorišnih delatnika ima samo oko 3.500. Zato pozorišta ne raspolažu dovoljnim kadrovskim kapacitetima za održavanje redovnog repertoara, a kamoli za realizaciju novih premijera.

Zapanjujuće je da zakonska regulativa kojom se pozorištima i drugim ustanovama kulture kao korisnicima javnih sredstava ograničava mogućnost angažovanja saradnika u broju većem od 10% od ukupnog broja zaposlenih, apsolutno ne uzima u obzir specifičnosti pozorišne delatnosti i dodatno dovodi do niza problema u funkcionisanju ovih ustanova, koji neminovno vode ka potpunom paralisanju njihovog rada. Ne samo da se time zapostavljaju najviše vrednosti našeg jezika i kulturne baštine, ali i jezika naroda i narodnosti koji su deo ove države, nego se istovremeno i uspostavlja sumnjiv sistem vrednosti isključivo zasnovan na estradizaciji i komercijalizaciji, čime biva ukinuto autentično savremeno stvaralaštvo koje bi moglo postati deo nacionalne kulturne i umetničke baštine.

Apsurdnost primene spornih propisa ogleda se i u činjenici da većina pozorišta, u odnosu na broj svojih stalno zaposlenih, može da angažuje maksimalno od 1 do 9 saradnika. Uključujući velike teatarske ustanove sa više umetničkih jedinica (Drama, Opera i Balet) praktično svi zajedno mogu da ukinu svoje repertoare. S druge strane, apsurdnost primene spornih propisa je i u tome što su oni u suprotnosti sa jednom od osnovnih odlika procesa rada u pozorištima, a koji podrazumeva neophodnost angažovanja mnogobrojnih umetnika i saradnika, u periodu koji često, da bi planirani repertoar mogao biti realizovan, mora biti duži od propisana četiri meseca.

Upravnici pozorišta u Srbiji i Udruženje dramskih umetnika Srbije apeluju na zakonodavca i nadležne organe da napokon uvaže sve specifičnosti pozorišne delatnosti i delatnosti drugih ustanova kulture i izuzmu ih iz primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu kao što član 6. tog zakona utvrđuje izuzeće iz člana 1. istog zakona za visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke organizacije, Agenciju za borbu protiv korupcije, Republičku radio difuznu agenciju, službe Narodne skupštine …To je neophodno kako njihov dalji opstanak ne bi bio doveden u pitanje, a što bi moglo da ima nesagledive i dalekosežne posledice za budućnost kulture i kulturne baštine ove zemlje.

Saopštenje je upućeno: Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za kulturu i informisanje, sredstvima javnog informisanja.


Објављено

у

од

Ознаке: