ZAKLJUČCI SKUPŠTINE UDUS-A

Skupština Udruženja dramskih umetnika Srbije insistira da se u izmenama Zakona o kulturi njihova delatnost nazove pozorišna i filmska umetnost, kao i da se ne ukidaju takozvane nacionalne penzije.

Ove zahteve uputiće Odboru za kulturu i Narodnoj skupštini Srbije, dogovoreno je posle diskusije na 17. Redovnoj godišnjoj skupštni UDUS-a, u teatru „Bojan Stupica“, održanoj 5. decembra.

Kako je objasnio predsednik UDUS-a Vojislav Brajović, Nacrt izmena i dopuna Zakona o kulturi predviđa za ovu profesiju termin izvođač. “Tu su uz glumce svrstani, na primer, i cirkuzanti”, rekao je on. Glumci i reditelji su istakli da se ustanova koja ih obrazuje zove Fakultet dramskih umetnosti, pa bi bilo prirodno da i zakon koristi taj pojam u članu 8 koji nabraja delatnosti u kulturi. Što se tiče člana 14 o posebnim nacionalnim priznanjima, dramski umetnici smatraju da ga treba zadržati, mada se slažu da je to priznanje donekle kompromitovano jer su ga komisije, iz različitih – ličnih ili političkih razloga, dodeljivale i onima koji ga ne zaslužuju. Rešenje je, kako je istaknuto na skupu, da se kriterijumi pooštre i precizno sprovode, a ne da se ukida jedna dobra ideja.

Skupština je takođe odlučila da od Šabačkog pozorišta i Opštine Šabac zatraži da se izjasne o razlozima ukidanja imena Ljubiše Jovanovića iz naziva tamošnjeg teatra. UDUS smatra da bi pozorištu u Šapcu trebalo vratiti ime velikg glumca.

Na Skupštini su usvojeni Izveštaj o radu UDUS-a u proteklih godinu dana, Finansijski i izveštaj Nadzornog odbora, kao i Plan rada za 2015. godinu, čiji su detalji objavljeni na sajtu udruženja.

U narednom periodu biće izmenjen Statut radi uvođenja delegatskog sistema, da bi izabrani poverenici predstavljli pozorišta u Srbiji, jer je inače teško okupiti pojedinačno članstvo, koje broji 1372 umetnika. Od prošle Skupštine (u decembru 2013.) primljena su 22 nova člana.

Brajović je apelovao da se redovnije plaćaju članarine, iz kojih se, između ostalog, puni Fond solidarnosti, za pomoć bolesnim ili starim kolegama. Takođe je pozvao članove da svoje samostalne projekte realizuju produkcijski preko UDUS-a, na obostranu korist. On je zahvalio Ministarstvu kulture, kao i sponzorima, na sredstvima za dodelu nagrada, objavljivanje monografija o laureatima i druge redovne delatnosti. Ipak, kako je dodao, zbog nedostatka novca pozorišne novine „Ludus“ više nemaju štampano nego samo onlajn izdanje.

Problem UDUS-a su i prostorije jer je, kako je rekao Brajović, ministar kulture Ivan Tasovac najavio da će morati da se isele iz dve sobe u Etnografskom muzeju. S druge strane, UDUS već godinama bezuspešno potražuje više zgrada koje su bile imovina predratnog udruženja glumaca.

Brajović je istakao da se UDUS angažovao, a to će i nastaviti, oko više zakonskih akata koja se tiču dramskih umetnika (o budžetskim sredstvima, javnim nabavkama, zabrani zapošljavanja), kao i u vezi sa problemom slobodnih umetnika zbog kašnjenja lokalnih samouprava da im uplate doprinos za zdravstveno i penziono osiguranje.

Članovima je upućen poziv da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona u kulturi, koja traje do 15. Decembra.


Објављено

у

од

Ознаке: