VOJVODJANSKI SUSRETI – FESTIVAL GLUMCA

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, njegovo 65. izdanje, održaće se ove godine u Kikindi, od 20. do 27. aprila, u selekciji reditelja Ljuboslava Majere.

U selekciji za decu iz aktuelne vojvođanske produkcije selektor Majera izdvojio je: “Kako je otkriveno letenje” Margarite Minkove, u režiji Emilije Mrdaković (Pozorište mladih), “Pohvala snegu” Stevana Pešića, u režiji Dragoslava Todorovića (Novosadski novi teatar), “Princ rodoljub i princeza Violeta” Ninoslava Đorđevića (NP Sombor), “Zec, kornjača i kompanija” Milene Depolo, u režiji Dragoslava Todorovića (NP “Toša Jovanović” Zrenjanin), “Snežna kraljica” H. K. Andersena, u adaptaciji i režiji Todora Valova (Dečje pozorište Subotica).

U selekciji predstava za odrasle selektor je izabrao: “Nebeski odred” Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića, u režiji Mie Knežević (SDUV/ Srpsko narodno pozorište), “Ostavite poruku” Vide Ognjenović (SNP), “Doktor Nušić” Kokana Mladenovića (NP Sombor/ Kruševačko pozorište), “Nosorog” Ežena Joneska, u režiji Snežane Trišić (NP Kikinda); “Ban Bank” Jožefa Katone, u režiji Andraša Urbana (Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz), “San letnjeg sna” Elene Ivance (NP “Sterija” Vršac).

Selektor Majera kaže da je u onome što je video uočio tri pravca: obeležavanje jubileja, apelativno-društvenopolitički angažovani i konvencionalni teatar. Dodao je da je svugde konstanta da glumci izgaraju sa maksimalnom predanošću, kao da njihova uloga u našem društvu nije obesmišljena. Zato bi, kaže Majera, kikindski festival nazvao festivalom glumca.

U žiriju će ove godine biti: Vladislava Fekete, Uglješa Šajtinac, Teofil Pančić.


Објављено

у

од

Ознаке: