VAJLDOVA INTIMA ISPOVEST

Premijera komada Oskara Vajlda “Idealan muž”, u režiji Ivana Lea Lema Narodnog pozorišta iz Subotice, Drame na srpskom jeziku, biće izvedena na sceni Bioskopa “Jadran” 5. juna.

Oskar Vajld je pisao “Idealnog muža” u trenutku svog života kada ga ucenjuju zbog pisama u kojima se pokazuje i dokazuje njegova seksualnost. Bio je to krhki trenutak vrhunca njegove karijere, javnog i porodičnog života u kojem mu otac njegovog ljubavnika prijeti sa razbijačima, dolazi mu u kuću, progoni ga po restoranima. Bio je u buktinji straha od javnog poniženja, a baš su mu tih meseci praizvedeni na Vest Endu s velikim uspehom i “Važno je zvati se Ernest” i “Idealni muž”. U “Idealnom mužu” šifrirane su i dnevnički opisane sve okolnosti nastanka ove drame u Oskarovom životu. Predstava spaja scene iz drame sa dokumentarnom građom iz pisama, transkripata sa suđenja, svedočanstava i biografija koje pojašnjavaju što je Vajld zapravo hteo reći kada je stvarao ove likove, njihove emocije i sudbine. Ova je inscenacija pokušaj rekonstrukcije uma Oskara Vajlda u tim trenucima njegove intimne speleologije Hada”, kaže reditelj Lemo.

Prevod komada potpisuje Olja Djorjdević, a adaptaciju uz reditelja uradila je Jelena Mihajlović. Scenografkinja je Marija Kalabić, kostimografkinja – Mirjana Zagorec, a kompozitor – Zvonimir Dusper. Igraju: Jelena Mihajlović, Branko Lukač, Suzana Vuković, Marko Makivić, Jovana Belović, Snežana Jakšić, Ivan Marković, Kristina Jakovljević, Ljubiša Ristović, Zoran Bučevac, Srđan Sekulić, Siniša Stjepanović i Oliver Blesak.


Објављено

у

од

Ознаке: