UŽIČKI NO PASARAN

Dvadeseti Jugoslovenski pozorišni festival (JPF) “Bez prevoda” biće odžan se u Užicu od 8. do 14. novembra, a nastupiće tri predstave iz Srbije, dve ih Hrvatske i po jedna iz Crne Gore i BiH.

Ovogodišnji podnaslov festivala je “No pasaran?”, a za festivalske nagrade – Ardalione nadmetaće se: “Razbijeni krčag” (JDP), “Divlje meso” (Narodno pozorište Sarajevo), “Životinjska farma” (Hrvatsko narodno kazalište, Rijeka), “Urnebesna tragedija” (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica), “Kazimir i Karolina” (Atelje 212), “Svrati, reče čovek ili san o zavičaju” (Narodno pozorište Užice) i “Radni naslov Antigona” (Zagrebačko kazalište mladih).

Selektor JPF-a Bojan Munjih, pozorišni kritičar iz Zagreba, kaže da će užička publika videti najbolje predstave iz ovogodišnje produkcije teatara sa prostora bivše Jugoslavije: “Verujemo da predstave koje smo izabrali održavaju duh relevantne umetničke refleksije, ozbiljne intelektualne zapitanosti i crnohumorne gorčine u meri prostora u kome živimo. Ali i nadu: probudimo se, budimo hrabri, borimo se”.