UMETNOST KAO SMISAO ŽIVOTA

Premijera autorske predstave “Izuj se” Teodore Ristovski, u režiji Petra Ristovskog, trupe “Ludum Ludum” izvedena je na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta 14. marta.

Dramski tekst mlade glumice Teodore Ristovski inspirisan je komadom “Kralj umire” Ežena Joneska. Motiv smrti se u komadu „Izuj se“ prikazuje kroz svet umetnika, unutar pozorišne umetnosti. Smrt, se sa jedne strane izjednačava sa nedostatkom prilike i prostora koji se pruža mladim umetnicima da stvaraju i kreativno se izražavaju, a sa druge strane, izjednačava se sa odlaskom u penziju velikog umetnika kog upravo rad održava u životu, čini ga živim i kao čoveku, daje smisao. Na duhovit način, ovaj se komad igra sa činjenicama o nezaposlenosti i nedostatku prilike za dokazivanjem mladih. „Izuj se“ predstavlja novi žanrovski pravac čiju celinu sačinjava više dobro poznatih žanrova kao što su nadrealizam, tragedija, komedija, apsurd i muzičko pozorište. S toga, komad „Izuj se“ možemo nazvati začetnikom novog pozorišnog pravca apsurdnog nadrealizma sa elementima muzičkog pozorišta.

Igraju: Teodora Ristovski, Miloš Jadžić, Pavle Jerinić, Bojana Grabovac, Slobodan Aleksić, Nina Zdravković i Sunčica Simić.

Predstava „Izuj se“ je pretpremijerno dva puta odigrala pred punom salom Dečjeg kulturnog centra 30. januara i 14. februara 2016. godine u Beogradu. Predstava „Izuj se“ je selektovana na međunarodni festival „Faces Without Masks Theatre Festival 2016.“ u aprilu (Skoplje, Makedonija), kao i na „Chelovek Theatar Festival“ u martu 2017. u Čeljabinsku, Rusija.


Објављено

у

од

Ознаке: