UJEDINJENE SNAGE

Čuveni mjuzikl „Violinista na krovu“ Džozefa Stajna i Džerija Beka, uradjen u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaza, premijerno je biti izveden 23. maja na sceni „Pera Dobirinović“ SNP-a.

Inicijativa za tu zajedničku predstavu, u režiji gosta iz Mađarske Atile Bereša, potekla je od direktora Novosadskog pozorišta Valentina Vencela. Tako će se, posle više od decenije, na sceni SNP-a ponovo naći ta izuzetno popularna i mnogoizvođena predstava, radjena po delu pisca Džozefa Stejna i kompozitora Džerija Boka, ali ovoga puta u nešto drugačijem pozorišnom vidjenju od one prethodne, koja je prvi put postavljena 1992. godine, u režiji Voje Soldatovića sa Zafirom Hadžimanovim u glavnoj ulozi.

Značaj koprodukcije dva novosadska teatra na realizaciji ovako zahtevnog projekta je izuzetan. Delo Džozefa Stejna režirao je gost iz Mađarske Atila Bereš. On je napomenuo da je u prvom redu želeo da na sceni ispriča priču u čijoj je osnovi pitanje humanosti. „Violinista na krovu“ je pre svega „ljudski i duboko human komad“, naveo je Bereš i dodao da će tom predstavom publici biti ponudjeno ono „najhumanije što čovek čoveku može dati – nadu, radost, humor…“.

U glavnim ulogama su: Aron Balaž, Gordana Jošić Gajin, Aleksandra Pleskonjić, Silvija Križan, Emina Elor, Agota Ferenc, Jovana Balašević, Gordana Đurđević, Milovan Filipović, Nebojša Savić, Atila Mađar, Ištvan Kerešij, Milorad Kapor… Muziku uživo na sceni izvodi Budapest Klecmer bend sa Ferencom Javorijem na čelu. Prevod i prepev uradio je Ivo Juriša, tekst pesama – Šeldon Harnik, adaptaciju potpisuje Barbara Ari Nađ, a dramaturg je Svetislav Jovanov. Scenografi projekta su bili Balaž Horešnji i Saša Senković, dok je kostime osmislila Mirjana Stojanović Maurič. Koreograf je Đerđ Kramer.

Spektakl „Violinista na krovu“ zatvoriće 60. Sterijino pozorje 3. juna.


Објављено

у

од

Ознаке: