UDRUŽENJE DRAMSKIH UMETNIKA SRBIJE

APEL, INICIJATIVE, PRIZNANJA…

 U okviru svojih brojnih aktivnosti u proteklom periodu Udruženje dramskih umetnika Srbije je, između ostalog, uputilo apel Ministarstvu kulture i informisanja da shodno nadležnostima i u saradnji sa lokalnim samoupravama, kao i u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pomogne i preduzme neophodne hitne aktivnosti kako bi se nastavila i ubrzala rekonstrukcija Pozorišta „Boško Buha“ i Teatra „Bojan Stupica“ u Beogradu, Narodnog pozorišta u Subotici i Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju.

Zatim, pri Ministarstvu kulture i informisanja formirana je Radna grupa za izradu predloga Pravilnika o bližim uslovima, merilima i kriterijumima, kao i postupku po zahtevima lica za utvrđivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao i postupku provere ispunjenosti uslova iz Zakona o kulturi za lica koja su upisana u evidenciju lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture za četvorogodišnji period, za sve oblasti kulturne delatnosti. Pored predstavnika Ministarstva, u Radnoj grupi su Duška Marković, koja u našem udruženju vodi samostalne umetnike, Smiljana Stokić, koordinator naše Asocijacije umetničkih udruženja i predsedavajući KOO umetničkih udruženja Dušan Rusalić. Donošenje i primena Pravilnika očekuje se u decembru 2016. godine.

U okviru projekta Grada Beograda i opštine Vračar koji podrazumeva postavljanje spomen-obeležja istaknutim Beograđanima i znamenitim ličnostima grada i zemlje, članovi UDUS-a učestvovali su u postavljanju spomen-ploče dramskom piscu Aleksandru Aci Popoviću.

UDUS je podržao inicijativu Udruženja Užičana u Beogradu za postavljanje biste profesoru Milenku Misailoviću, dramaturgu i reditelju Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i spomen-ploče na zgradi u kojoj je živeo.

Svečanost uručenja Nagrade „Miloš Žutić“ Jeleni Đokić, 23. oktobra 2016. u Ateljeu 212
foto: Lidija Antonović

Kada je reč o priznanjima koje Udruženje dodeljuje, za godišnju Nagradu „Miloš Žutić“ za najbolja glumačka ostvarenja izvedena u periodu od 30. 6. 2014. do 30. 6. 2015. predloženo je 19 glumaca za 22 uloge. Žiri je radio u sastavu: glumci Nebojša Dugalić (prethodni dobitnik i predsednik Žirija), Branko Cvejić, Radoslav Milenković, Isidora Minić i kritičar i teatrolog Ana Tasić, i većinom glasova doneo odluku da Nagradu dodeli Jeleni Đokić za ulogu Karoline u predstavi Kazimir i Karolina Edena fon Horvata, u režiji Snežene Trišić i u izvođenju ansambla Ateljea 212. Priznanje je dobitnici uručeno 23. 10. 2016.

Za bijenalnu Nagradu „Ljubinka Bobić“ za najbolja glumačka ostvarenja u oblasti komedije, izvedena u periodu od 1. 9. 2013. do 31. 8. 2015, predložen je 21 glumac za 27 uloga. Žiri je radio u sastavu: glumci Jelisaveta Sablić, Bojan Krivokapić, Goran Jevtić (prethodni dobitnik i predsednik Žirija) i reditelj Slavenko Saletović i jednoglasno odlučio da nagradu dodeli Olgi Odanović za ulogu Majka Janje u predstavi Bela kafa Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. Nagrada je uručena 15. 10. 2016.

Doneta je odluka o jubilarnom, tridesetom dobitniku Nagrade za životno delo „Dobričin prsten“, najvišeg glumačkog priznanja u našoj zemlji. Laureat je Milena Dravić, a odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: glumci Jasna Đuričić, prethodni dobitnik, Anita Mančić, Predrag Ejdus, predsednik Žirija, i Vojislav Brajović, dramski pisac Milena Marković i reditelji Nebojša Bradić i Egon Savin. U konkurenciji za Nagradu bilo je 11 istaknutih glumica i glumaca: osim dobitnice, nominovani su i Livia Banka, Vlastimir Velisavljević, Radmila Živković, Mirjana Karanović, Marko Nikolić, Gorica Popović, Miodrag Radovanović Mrgud, Tihomir Stanić, Saša Torlaković i Dara Džokić.

O rezultatima rada 19. redovne godišnje i izborne Skupštine Udruženja (5. decembra 2016) čitaoce „Ludusa“ informisaćemo u sledećem broju.


Објављено

у

,

од

Ознаке: