UČENJE CIRKUSKIH VEŠTINA

Druga po redu “Nedelja savremenog cirkusa”, otvorena je 21. marta predstavom „Upakovane“ u produkciji Cirkusfere u Domu kulture „Studentski grad“.

Ova manifestacija trajaće od 21. do 26. marta na nekoliko različitih beogradskih lokacija, a pokrenuta je 2015. godine, sa ciljem da se kroz predstave, predavanja i radionice, namenjene svim uzrastima, podigne svest o značaju savremenog cirkusa. Ove godine akcenat je stavljen na cirkusku pedagogiju, koja se poslednjih godina u svetu razvila do sistemskog obrazovanja i osnivanja mnogih nacionalnih cirkuskih akademija.

Predstava “Upakovane” je plesno-cirkusno-pozorišni komad tokom koga scenografija oživljava i postaje cirkusko-akrobatsko-plesna rekvizita, uz pomoć koje se osvaja i vazdušni prostor scene. Autori i izvođači: Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz, Sanja Radulović i Danka Sekulović. Produkcija: Cirkusfera

Pod vođstvom Pierre Chartier, direktora cirkuske škole TURBUL iz Nima (Francuska), cirkuski treneri i nastavnici moći će da učestvuju u radionicama cirkuske pedagogije, koje će se održati od 21-25.marta.. Na radionicama će treneri i nastavnici imati priliku da rade sa mlađim polaznicima, koji su se prijavili za učestvovanje. Pored toga, posetioci će dobiti priliku da 24. marta prisustvuju i predavanju na kome će Pierre Chartier govoriti označaju i razvoju cirkuske pedagogije i uticaju cirkusa u razvoju društva.

„Nedelja savremenog cirkusa“ biće zatvorena predstavom Cirkobalkana kabare, u subotu 26.marta. U pitanju je show case kratkih cirkuskih tačaka izvođača sa Balkana kroz prikaz klasičnih cirkuskih tačaka – od žongliranja i hula hoop manipuliranja do akrobacija „u vazduhu“ i na tlu, protkano sa diskretnom interakcijom i vrlo umesnom improvizacijom. Koprodukcija: Cirkorama (Hr) i Cirkusfera (Sr).

Projekat je podržan od strane Balkan art and culture fund – BAC, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.


Објављено

у

од

Ознаке: