U ZNAKU VELIKIH PISACA

Treći po redu Festival „Teatar u tvrđavi“ održaće se od 6. do 11. jula u Malom gradu Smederevske tvrđave, pod sloganom  „Dobro došli u pozorište“.

Program Festivala biće u znaku velikih pisaca. Publika će moći da vidi predstave nastale po delima Vilijama Šekspira, Bertolda  Brehta, Majkla Frejna, kao i značajnih domaćih stvaralaca: Brane Crnčevića, Dobrice Ćosića i Branka Ćopića.

Na dan otvaranja festivala, 6. jula, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina gostuje na letnjoj sceni u Malom gradu sa predstavom „Čovek je čovek“ (epizoda 2) po scenariju Bertolda Brehta, a u režiji Anđelke Nikolić. Kao „porodični dan“ u programskoj ponudi trećeg „Teatra u tvrđavi“ označen je 7. jul,  kada će se igrati predstava„Magareće godine“ po delu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda i u režiji Marka Manojlovića. Narednog dana, 8. jula, isto pozorište izvešće predstavu „Iza kulisa“ koju je prema delu Majkla Frejna, jednom od najigranijih komada svetske dramaturgije, režirao Jug Radivojević. Predstava „Julije Cezar“ po tragediji  klasika Vilijema Šekspira od čije se smrti ove godine navršava četiri veka, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, na repertoaru „Teatra u tvrđavi“ je 9. jula. Predstava Šabačkog pozorišta „Kafanica, sudnica, ludnica“ ili „satirično kabaretsko farsična alegorija o uzrocima posrtanja kroz vreme našeg malog naroda“ Brane Crnčevića, rediteljsko ostvarenje Miroslava Trifunovića, pozorišnu publiku očekuje10. jula. Poslednja u nizu je„Valjevska bolnica“, nastala prema trećem delu romana – sage „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića, rađena u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice u režiji Slavenka Saletovića.

Sručni žiri 3. „Teatra u tvrđavi“ u sastavu dramska umetnica Nina Janković, dramski umetnik Miodrag Radonjić i pijanistkinja Dragana Dimić odlučivaće o priznanjima za najbolja ostvarenja Festivala.


Објављено

у

од

Ознаке: