U ZNAKU NUŠIĆA

[amazingslider id=“4″]

 

Oktobar mesec biće u beogradskom Narodnom pozorištu posvećen obeležavanju stopedesetogodišnjice od rođenja Branislava Nušića.

Na obe scene Narodnog pozorišta u Beogradu, od 3. oktobra do 5. novembra biće izvedene predstave nastale po delima Branislava Nušića, što u izvođenju nacionalnog teatra, što pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice. Pokrenuta je i inicijativa da se Velika scena nacionalnog teatra nazove po Branislavu Nušiću. Za Nušićev rođendan, 20. oktobra premijerno će biti izveden njegov komad „Knjiga druga” u režiji Anđelke Nikolić.

Revija je otvorena komedijom „Gospođa ministarka” u režiji Jagoša Markovića, koji je naslovnu ulogu poverio Radmili Živković; a isti komad u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i režiji Radoslava Milenkovića, sa Lidijom Stevanović u glavnoj ulozi, biće odigran sredinom oktobra. Biće izvedene i predstave: „Narodni poslanik” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina i „Ožalošćena porodica” Šabačkog pozorišta. Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović” gostovaće sa predstavom „Kabare Nušić” po motivima Nušićevih dela. Komedija „Pokojnik”, koju je Egon Savin postavio u beogradskom Narodnom pozorištu 2009. godine, takođe će biti prikazan, kao i „Doktor Nušić”, po njegovoj komediji „Dr”, u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta. Reviju će 3. novembra zatvoriti – na Velikoj sceni – ansambl Drame beogradskog nacionalnog teatra u Beogradu sa „Narodnim poslanikom” u režiji Saše Gabrića, a na Sceni „Raša Plaović” – glumci Narodnog pozorišta iz Subotice komedijom „Mister Dolar”.

Osmišljen je i prateći program, pa će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održana promocija knjige Raška V. Jovanovića „Branislav Đ. Nušić – život i delo”, koju je objavio Službeni glasnik. U okviru novog ciklusa „Čitalište” glumac Nacionalnog teatra Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS -a, Nina dočaraće svet Nušićevih malo poznatih „Pripovedaka jednoga kaplara”. Istim povodom biće otvorena i izložba „Branislav Nušić – upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902)”, koju su priredile Mirjana Odavić i Jelica Stevanović.

„Knjiga druga“ Branislava Nušića, u režiji Anđelke Nikolić biće premijerno izvedena na dan rođenja velikog komediografa, 20. oktobra na Sceni „Raša Plaović“. „Mislim da, osim praizvedbe u Sarajevu koju je režirao sam Nušić, „Knjiga druga“ do sada nije izvođena, makar ne u profesionalnom pozorištu“, kaže rediteljka. „Na mene je, u prvom čitanju, snažan utisak ostavila čudna, morbidna atmosfera komada, i specifičan stil koji ne liči na Nušića kakvog poznajemo. Zanimljive su mi relacije koje se mogu povući sa tematikom koja je u tom periodu (kasne dvadesete) bila veoma prisutna u evropskoj literaturi, slikarstvu i filmu: motiv ubistva iz strasti, fascinacije zločinom, dekadentni duh koji je prethodio rađanju nacizma“, objašnjava Anđelka Nikolić. „Komad “Knjiga druga” otvoren je za različita čitanja, u tome je možda njegov najveći kvalitet. Može se posmatrati kao autoreferencijalno delo (tema pozorišta u pozorištu, tanke granice između fikcije i realnosti.) Likovi u komadu, sa druge strane, zapleteni su u odnose koji pružaju mogućnost za finu analizu psiholoških i drugih igara među ljudima. Mene je najviše zaintrigirala tema distribucije moći, odnosno prividne, lažne moći – u ovom slučaju radi se o situaciji žene i umetnice koja se sa pozicije obožavane, situirane i moćne survava do statusa osobe lišene svih beneficija i sloboda, najzad i života. Tolerisanje nasilja, odnosno slepilo okruženja za izvesne forme represije koje su društveno prihvatljive (npr. ljubomora i posesivnost, tzv.zločin iz ljubavi) deluje mi kao veoma savremena tema, u svetu koji je još uvek duboko patrijarhalan. Moram reći da sam, inspirisana radom na ovoj predstavi, prvi put bolje obratila pažnju na to kako Nušić generalno tretira ženske likove u svojim komadima, što mi je bacilo potpuno novo svetlo na celo njegovo delo, pa i lik“.

Ovaj projekat specifičan je i iz još jednog razloga: „Drago mi je što je, uprkos krizi koja nameće angažovanje stalno zaposlenih, uprava Pozorišta prihvatila moj predlog da organizujemo audiciju za ulogu Ivanovića“, nastavlja Anđelka Nikolić. „Budući da je reč o ulozi pisanoj za mladog glumca, smatrala sam da je to idealna prilika da neko ko je tek izašao sa Akademije zaigra na sceni Narodnog pozorišta. Tako sam dobila mogućnost da upoznam nekoliko veoma zanimljivih, talentovanih i vrednih mladih glumaca, uz velike muke odlučili smo se za Dušana Matejića. Svaka podela je rizik, jer se u svakom pozorišnom procesu na neki način polazi od nule. Možda je u ovom slučaju odgovornost reditelja veća, jer tu dobija na značaju i pedagoška uloga koju imamo“.

Ulogu Ivanovića, tako, igra debitant Dušan Matejić (1991). Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi prof. Vlade Jevtovića i docenta Srđana Karanovića. Ovo je njegova prva profesionalna uloga iako beogradska publika već može da ga gleda u predstava „Šta je sobar video“ u Dadovu i predstavi „Mali princ“ u Buhi. „Ivanović je zаnimljiv je i vrlo slojevit drаmski lik. Teško se snаlаzi u mreži odnosа sа ostаlim likovimа. Moram da napomenem da je rediteljkа Anđelkа Nikolić studioznа, posvećenа i vrednа. Njoj dugujem što sаm uopšte u toj ekipi, jer me je onа odаbrаlа nа аudiciji. Zаjedno sа njom, svi pokušаvаmo dа mаlo promenimo neke okolnosti i odnose u tekstu koji je nаpisаn kаo melodrаmа sа čаk pomаlo i nаivnim zаpletimа. Videćemo hoćemo li uspeti u tome“, priča Matejić i dodaje koliko mu je značajan odnos sa partnerkom Nelom Mihajlović. „Meni je ovo prvа ulogа u profesionаlnom pozorištu, tаko dа je Nelа odmаh bilа tu dа pruži svoju prijаteljsku pomoć. Kompleksаn je i tаj nаš odnos u komаdu, pа se zаjedno trudimo dа otkrivаmo unutаrnje rаdnje nаših likovа, njihove motive i htenjа. Vаžno je i to što smo oboje bili studenti Vlаde Jevtovićа, tаko dа govorimo istim pozorišnim jezikom, što mnoge stvаri olаkšаvа, pogotovu kаd je u pitаnju ovаko težаk tekst. Tаkođe me rаduje što je u podeli i Srđаn Kаrаnović, koji je docent nа nаšoj klаsi. On je čovek me poznаje, koji je bio sаstаvni deo mog školovаnjа, pа sаm zаto presrećаn što se desilа prilikа dа zаigrаmo zаjedno. Bio sаm pomаlo u grču u početku. Ali to je upoznаvаnje. Svаki proces je drugаčiji i svаko imа svoj mehаnizаm funkcionisаnjа. U glumi je neophodno poverenje. I mi se trudimo gа stvorimo čаk i tаmo gde gа nemа dovoljno“, objašnjava Dušan Matejić.

Glavnu ulogu tumači Nela Mihailović (Rajna Maretić Dolska, prvakinja dramska), a uz nju igraju i Zlatija Ivanović (Ida Podgradska, dramska subreta), Marija Bergam k.g. (Mira, početnica i učenica Rajnina), Srđan Karanović k.g. (Ljubavnik), Gojko Baletić (Gospodin Teodor), Bojan Krivokapić (Dramski pisac), Andreja Maričić (Urednik „Komedije“), Danijela Ugrenović (Kritičarka revije „Novi horizont“) i Predrag Miletić (Kritičar žurnala „Jutro“). Dramaturg predstave i autor adaptacije teksta je Slobodan Obradović. U autorskom timu su i Vesna Popović (scenograf), Olga Mrđenović (kostimograf), Draško Adžić (kompozitor), Dijana Marojević Diklić (scenski govor), Bojana Mišić (scenski pokret).

Željko Anđelković


Објављено

у

од

Ознаке: