U SPOMEN NA JOVANA ĆIRILOVA

Četrdeset i deveti po redu BITEF biće održan od 17. do 24. septembra u Beogradu i Novom Sadu, a posvećen je jednom od osnivača Festivala – Jovanu Ćirilovu.

Glavni program počinje svetskim teatarskim hitom „Murmel Murmel“ reditelja Herberta Friča u izvođenju ansambla Folksbine am Roza – Luksemburg plac iz Berlina, a Festival će zvanično otvoriti gradonačelnik Beograda, Siniša Mali. Selektorka Anja Suša napravila je izbor od deset predstava koje će izvesti umetnici iz Nemačke, Francuske, Rusije, regiona i Srbije. Na zatvaranju u Pozorištu na Terazijama biće odigrana predstava Gogolj centra iz Moskve „Mrtve duše” po delu Nikolaja Gogolja, u režiji Kirila Serebrenikova. I ove godine zvaničnu selekciju prate programi „Bitef na filmu”, „Bitef polifonija”, „Bitef zona”…

Festivalski žiri čine Mirjana Karanović, Žarko Laušević, Agnješka Jakimjak, dramaturg iz Poljske, njen kolega Stefan Blaske iz Nemačke i Tomas Volgrav iz Belgije. Od ove godine će i Specijalna nagrada Bitefa nositi ime „Jovana Ćirilova”, a tradicionalno će biti dodeljen i Grand Prix “Mira Trailović”.

Bitef tim je, u znak sećanja na jednog od osnivača i dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora, koji je preminuo prošle jeseni, otvorio mural sa likom Jovana Ćirilova. Slika velikog formata je rad umetnika Arteza, a nalazi se u neposrednom susedstvu Bitef teatra, na zidu kuće u Knez Miletinoj broj 17.

Detalji o predstavama, razgovori sa gostima, zanimljivosti i atmosfera sa Festivala mogu se pratiti na blogu Bitefa, a uoči manifestacije počeo je i novi prateći program – Bitef zona, 12. septembra na Skveru Mire Trailović. Kako je rekla autorka projekta Vesna Bogunović, cilj je da ovaj prostor funkcioniše u skladu sa idejama Mire Trailović, osnivača Bitefa: „Bitef zonu smo otvorili džez koncertom, usledila je književna promocija. Podigli smo malu pozornicu i tribine pod vedrim nebom i, srećom, još ih niko nije dirao. To znači da smo postigli svojevrsni mirni pakt sa susedima u okruženju Bajlonove pijace“. U raznovrsnim, besplatnim programima biće i otvorene probe predstave „Gama kas“ u produkciji Bitef zone u režiji Jelene Bogavac, a premijera je u planu za oktobar.

PROGRAM 49. BITEFa: http://festival.bitef.rs/49bitef15/


Објављено

у

од

Ознаке: