“TRPELE” BDP-A NAJBOLJE U UŽICU

Predstava „Trpele“ Beogradskog dramskog pozorišta proglašena je odlukom stručnog žirija najboljom na19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu.

Žiri je radio u sastavu: prof.dr Nebojša Romčević, dramski pisac iz Srbije, predsednik žirija, dr Mia David, arhitektica i scenografkinja iz Srbije, doc.dr Hazim Begagić, pozorišni producent iz Bosne i Hercegovine, Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor iz Srbije i Ana Vukotić, rediteljka iz Crne Gore.

Po mišljenju žirija: „Trpele“ se bavi neuralgičnom temom savremenog društva na iskren i beskompromisan način. Nasilje u porodici možda nije privlačno kao tema, ali je nezaobilazno kao sudbina. Ansambl BDP-a je iskazao idejnu i umetničku homogenost i postigao ubedljivost u kolektivnoj igri. U tome je značajnu ulogu odigrao i tekstualni predložak Milene Depolo i Bobana Skerlića”,  zapisano je u obrazloženju za nagradu Ardalion za najbolju predstavu.

Takmičarski deo Festivala završen je predstavom „Unosno mesto“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja iz Užica nosi dva Ardaliona – za režiju Egonu Savinu i kostim koji potpisuje Lana Cvijanović.

Nagrada za žensku ulogu pripala je Goranu Jevtiću za ulogu Živke u „Gospođi Ministarki“ Pozorišta “Boško Buha”.

„Filomena Marturano“ Centra za kulturu Tivat i podgoričkog Gradskog pozorišta je najbolja predstava po izboru publike. Crnogorska predstava je za komad koji je postavio Jagoš Marković, dobila je prosečnu ocenu 4,8. U Crnu Goru odlaze i dve nagrade koje dodeljuje žiri: Branimiru Popoviću za ulogu Domenika Soriana i Momčilu za najboljeg mladog glumca. Priznanje za scenografiju pripalo je Dragani Purković – Macan za scenografiju dela „Četrnaesta“ u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Najbolji glumac epizodista je Bojan Veljović koji je u komadu „Doktor Nušić“ Kruševačkog i somborskog Narodnog pozorišta.

Specijalna festivalska nagrada ide u ruke kompozitora Marka Šelića Marčela za songove u predstavi „Doktor Nušić“, u režiji Kokana Mladenovića.


Објављено

у

од

Ознаке: