TRAVESTIJA U KONTEKSTU POLITIKE

Premijera predstave “Afanisis ili o presvlačenju” grupe “Hajde da“, u koprodukciji sa kulturnim centrima Reks i Magacin, biće održana 5. juna u Reksu.

Predstava po konceptu i tekstu Marka Pejovića bavi se transvestitizmom i postavlja pojavu presvlačenja u politički i partijski kontekst. Dok transvestitizam posmatra kao subverzivan, na političko presvlačenje ukazuje kao na praksu čija je funkcija da do promena nikada ne dodje, navodi se u najavi. Predstava je hibrid dramskog, plesnog, fizičkog i dokumentarnog teatra. Glumci i igrači menjaju i do 30 kostima i vremenski “prolaze” kroz nekoliko vekova. U predstavi se pojavljuju i ulaze u interakciju mnoge ličnosti iz domena kulture i politike (sa medjunarodne i domaće scene), čime se otvaraju razna domaća politička pitanja, kao i pitanje upotrebe raznih društvenih grupa (na primer navijača ili desničarskih organizacija) u održavanju strukture moći.

Koreografiju i kostime kreirao je Boris Čakširan. Muziku potpisuje Vladimir Pejković. Dizajn likova i video animaciju radi Suzana Sumrah, plesni pedagozi su Jovana Rakić i Bojana Mišić, a za scenski govor zadužene su Jelena Stojiljković i Milica Ponjavić. Uloge igraju Jana Milenković, Marijana Kraker, Nataša Šmelc, Predrag Kotur, Stojan Simić, Boris Čakširan.

Finansijsku podršku dali su Ministarstvo kulture Srbije i Prince Claus Fund.


Објављено

у

од

Ознаке: