TRADICIONALNO, A AMBIJENTALNO

Premijerom predstave “Duge noći i crne zastave”, po romanu Dejana Stojiljkovića, u režiji Ivana Vukovića, u Malom gradu Smederevske tvrđave, otvoren je 2. Festival „Teatar u tvrđavi“.

TUT se održava pod sloganom “Kretanje” od 6. do 11. jula, a uz ovu premijeru nastalu u koprodukciji samog Festivala, niškog Narodnog i Šabačkog pozorišta biće izvedene još četiri predstave iz Beograda i Leskovca.

“Duge noći i crne zastave” je pseudo-istorijski roman sa elementima fantastike, gde je Stojiljković povezao imena poznata iz srpske srednjevekovne istorije, kao i likove turskih osvajača, ali i mitske ličnosti. Dramatizaciju zajedno su uradili autor i Ivan Velisavljević, a uloge tumače glumci iz Šapca i Niša: Zoran Karajić, Oliver Šukletović, Aleksandar Marinković, Dejan Cicmilović, Miloš Vojnović, Vladimir Milojević, Strahinja Barović, Sanja Krstović i drugi. Autor kostima je Dragica Laušević, a scenografiju, koja će u velikoj meri biti „naslonjena“ na zidine drevnog smederevskog zdanja, imponzantne tvrđave i dvora Despota Đurđa Brankovića, potpisuje Nikola Nikolić. Autor muzike je Miroslav Radulović.

Nakon premijere predstave „Duge noći i crne zastave“, festival se nastavlja gostovanjima pozorišta iz Beograda i Leskovca. U utorak, 7. jula na repertoaru je Šekspirov „San letnje noći“ u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Prvi put na Teatru u tvrđavi, u sredu 8. jula, biće izveden i jedan mjuzikl koji je komponovao naš eminentni muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, a reč je o delu „Ženidba i udadba“ klasika Jovana Sterije Popovića, postavljenog u Pozorištu na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. Narodno pozorište iz Leskovca izvešće Čehovljevog „Galeba“u režiji Jovice Pavića. Potom će „Buha“ izvesti svoju drugu predstavu na ovogodišnjem festivalu, „39 stepenika“ Patrika Barloua. Komad je nastao na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka, a reditelj je Vladimir Aleksić. Na festivalu „Teatar u tvrđavi“ dve, od predviđene tri nagrade, dodeljuje stručni žiri. To su Nagrada za najbolju predstavu festivala (statueta sa likom despota Đurđa Brankovića) i Mlada nada (statueta sa likom Mare Branković). Na osnovu glasova publike biće dodeljena Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (statueta Tvrđave). Stručni žiri Festivala čine: Branka Pujić, Tamara Dragičević i Ferid Karajica-


Објављено

у

од

Ознаке: