TEATAR KAO OTOK SMISLA

Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci, 22. po redu, održava se od 2. do 9. maja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

U selekciji pozorišnog kritičara Bojana Munjina biće prikazano osam predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke i Rumunjske, a festivalski žiri ove godine čine rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, glumica Sandra Lončarić Tankosić i reditelj Robert Raponja.

Festival je 2. maja otvorila predstava »Buržoazija« Kazališta Na balustradi iz Praga, koja je nastala prema Bunjuelovom »Diskretnom šarmu buržoazije«, a u režiji Jana Mikulašeka. Zatim je na programu bila predstava »Razbijeni vrč« Hajnriha fon Klajsta u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i režiji Igora Vuka Torbice. Tu su i ostvarenja »Aleksandra Zec« riječkog HKD Teatra u režiji Olivera Frljića, a beogradski Atelje 212 predstaviće se »Kazimirom i Karolinom« Edena von Horvatha u rediteljskom viđenju Snežane Trišić. Zagrebačko Kazalište Moruzgva dolazi s predstavom »Mobitel«, koju je prema tekstu Sergija Belbela režirao Krešimir Dolenčić. Drama SNG-a Maribor izvest će Ibsenovu »Hedu Gabler« u režiji Mateje Koležnik, a Nacionalno kazalište »I. L. Karadjale« iz Bukurešta stiže s Joneskovom »Instrukcijom« u režiji Horacijua Malelea. Zadnjeg dana festivala biće izvedena »Kratka priča o Antikristu« BITEF Teatra iz Beograda, u režiji Andraša Urbana.

Kao prateći program u Galeriji Kortil od 2. do 10. maja održava se izložba »Od Dostojevskog do Mrožeka«, uz pedeset godina poljskog pozorišnog plakata iz zbirke Muzeja plakata u Vilanovu. Izložba se postavlja u suradnji s Ambasadom Republike Poljske iz Beograda.

»Kao i mnoge druge javne institucije, tako i Međunarodni festival malih scena danas osjeća egzistencijalnu težinu zaborava kulture u ime tehnologije, napretka, moći i destrukcije. Ovaj festival osnovan je 1994., unatoč ratu i njemu usprkos. Dvadeset i dvije godine kasnije Međunarodni festival malih scena ponovno se organizira u stanovitom sumraku epohe; kao otok smisla u moru opasne ljudske ravnodušnosti…«, zapisao je selector Munjin.

Selektor Bojan Munjin objasnio je da je, sukladno današnjem vremenu, kao radni naslov ovogodišnjeg festivala uzeo »Od sjaja do očaja«.

– S jedne strane živimo u vrijeme tehnološkog sjaja, a s druge se suočavamo s momentima očaja. Blještava civilizacija danas je paradoksalno razapeta od sjaja do očaja.

U predstavama koje smo izabrali pokušali smo opisati krug trenutnog hoda našeg svijeta ili barem naznačiti osnovne točke za razmišljanje. U tom smislu kazalište je svjedok današnjeg vremena – osvrnuo se Munjin.

Kontinuitet

U ime Grada Rijeke obratili su se gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je ukazao na kontinuitet Međunarodnog festivala malih scena te na njegovu važnost i šire od granica Rijeke. Generalni sponzor festivala je ERSTE banka, o čijoj je potpori govorila Tatjana Sundać, a obratila se i Marina Rogović, direktorica Grand Hotel Bonavia koji je službena festivalska rezidencija. Podršku festivalu daju i Grad Rijeka, Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Radnik, Jadrolinija i Metronet.   kraj teksta


Објављено

у

од

Ознаке: