TEATAR FEST U RAKOVICI

Sedmi po redu  Teatar Fest – pod slogаnom “Cela Srbija u Beogradu – ceo Beograd u Rakovici”  održava se od 6. do 14. novembra na sceni Centra za kulturu Rakovica.

Tokom devet festivаlskih dаnа biće prikаzаno sedam predstаva profesionаlnih pozorištа Srbije, lаuretа nа festivаlimа između dvа Teatar Festa. Tradicionalno održavanje festivala poslednje nedelje novembra, ove godine je pomereno tri nedelje ranije, a program je bogatiji za dve predstave više u odnosu na prošlogodišnji. Selektori festivala, Marija Krulj i Slobodan Veljković napravili su programski šarenolik odabir predstava.  Neke od predstava beogradska publika je već imala prilike da pogleda na nekom od gostovanja.

Festival ovako koncipiran je ne samo kulturni događaj za Rakovicu, već i za grad Beograd. Teatar fest na najbolji mogući način promoviše program decentralizacije kulture, izmeštanje događaja vrhunskih kulturnih vrednosti u sredine van najstrožijeg centra grada.

Festival je otvorilo  Narodno pozorište iz Kikinde predstavom “Nosorog” u režiji Snežane Trišič. Na programu su i “Ćelava pevačica”, antikomad Ežena Joneskoa u režiji Nikite Milivojevića Šabačkog narodnog pozorišta, predstava Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca “Moje bivše, moji bivši” Di Si Džeksona a u režiji, adaptaciji i izboru muzike Slađane Kilibarde. Kao gost festivala, prištinsko Narodno pozorište izvešče “Ne očajavajte nikad” Branislava Nušića, a u režiji Nenada Todorovića. Zajednički poduhvat pozorišta iz Kruševca i Niša zajedno sa Kulturnim centrom “Vuk Karadžić” iz Loznice, “Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda” Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića takodje je na repertoaru Teatar Festa, kao i projekat niškog Narodnog pozorišta “Veliki manevri u tijesnim ulicama” Ive Beršana a u režiji Ivana Vukovića. Festival zatvara predstava “Smećarnik” Koste Peševskog, u režiji Stevana Bodrože, Narodnog pozorišta iz Užica, pobednik Susreta profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”.

Glasovima publike biće određeno koja je najbolja predstava festivala. U pratećem programu festivala otvorena je izložba “Srpska vojnička i zarobljenička pozorišta u Prvom svetskom ratu”, postavka MPUS i promovisan najnoviji broj časopisa “Scena”.


Објављено

у

од

Ознаке: