SVI SMO MI BALERINE

Premijera predstave “Balerine” u produkciji Forum za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Studentski kulturni centar Novi Sad biće održana 18. novembra na Kamernoj sceni SNP-a.

To je dokumentarna predstava o životima umetničkih igračica u Srbiji danas, režiju i dramaturgiju potpisuje Milena Bogavac, a koreografiju Olivera Kovačević Crnjanski. Koautorke i izvođačice: Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov, Sara Tošić. Muziku je komponovao Marko Grubić, kostimograf je Marina Sremac, video art je osmislio Igor Marković.

“Ovo je predstva koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke igračice, zašto su za svoj životni poziv odabrale ples i s kojim se izazovima sreću u svom profesionalnom i ličnom životu. Ovo je predstava u kojoj balerine govore. Umetnice koje na sceni najčešće gledamo dok ćute i plešu, u ovom komadu javljaju se za reč, kako bi sebi, ali i publici objasnile tajnu privlačnost svog poziva, svoju umetnost i svoje razloge da se njom bave, bez obzira na to što im ona neće doneti finansijsku ili društvenu satisfakciju. Predstava je nastala kroz višemesečni, eksperimentalni, umetničko-istraživački proces, zasnovan na metodološkim igrama osimšljenim tako da podstaknu kolektivno pisanje teksta. U njoj nema iluzije, fikcije niti glume: plesačice na sceni govore u svoje ime, iznose svoja iskustva i stavove o umetnosti, politici, apolitičnosti, rodu, društvu i stereotipima s kojima se manje ili više uspešno bore, opstajući u svojoj, samo naizgled glamuroznoj profesiji. One je razobličavaju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umetnošću igre”, zapisala je Milena Bogavac.


Објављено

у

од

Ознаке: