SVETKOVINA TEATRU U ČAST

Treći pozorišni festival „Bucini dani“ biće održan od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu

Organizatori najavljuju da će Festival biti „pozorišno-književna svetkovina u čika Bucinoj Okeaniji“, podsetivši da je delo Milosava Buce Mirkovića bilo razbarušeno, kompleksno, ispunjeno ljubavlju prema pozorišnu i glumcima.

Manifestacija počinje defileom učesnika do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi spomen-soba Milosava Buce Mirkovića, gde će Mira Banjac održati besedu o tom „večitom pozorištniku“.

Marijana Rajić je ispred Organizacionog odbora naglasila da iako mlad festival, „Bucini dani“ već postavljaju standarde u pogledu jake i nezavisne selekcije iza koje stoji selektorski tim od šest članova. U takmičarskom programu biće izvedeno pet predstava: „San letnje noći“ Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, koja otvara festival, zatim „Herostrat“ Narodnog pozorišta iz Niša, pobednik Sterijinog pozorja – komad „Pijani“ Ateljea 212, „Kauboji“ Narodnog pozorišta Kikinda i „Iza kulisa“ Narodnog pozorišta Subotica.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Stand down“ sa Nebojšom Milovanovićem i gostima.

Bogat prateći program festivala obuhvatiće pesnički megdan, promociju monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević „Prva i poslednja“, izložbu pozorišnih plakata Dušana Arsenića „Vrata neodgonetnog izazova“. U okviru programa „Glumci o glumcima“, o legendama i poslednjim herojima, u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena, govoriće Mira Banjac i Gorica Popović, a o „kolegama koji život znače“ Ivana Žigon i Ana Sofrenović. Kroz program „kritičarenje i tričarenje“, glumci i pesnici skrenuti pažnju na pozorišnu, filmsku i književnu kritiku u medijima. Festival je ove godine prvi put dodelio nagradu „Zlatno zrno kritičarsko“ i to dr Marku Nediću.

Stručni žiri u sastavu: Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za glumačko ostvarenje Festivala. Biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju „Minja Obradović“.


Објављено

у

од

Ознаке: