SVETKOVINA TEATRU U ČAST

Treći pozorišni festival “Bucini dani” biće održan od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu

Organizatori najavljuju da će Festival biti “pozorišno-književna svetkovina u čika Bucinoj Okeaniji”, podsetivši da je delo Milosava Buce Mirkovića bilo razbarušeno, kompleksno, ispunjeno ljubavlju prema pozorišnu i glumcima.

Manifestacija počinje defileom učesnika do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi spomen-soba Milosava Buce Mirkovića, gde će Mira Banjac održati besedu o tom “večitom pozorištniku”.

Marijana Rajić je ispred Organizacionog odbora naglasila da iako mlad festival, “Bucini dani” već postavljaju standarde u pogledu jake i nezavisne selekcije iza koje stoji selektorski tim od šest članova. U takmičarskom programu biće izvedeno pet predstava: “San letnje noći” Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, koja otvara festival, zatim “Herostrat” Narodnog pozorišta iz Niša, pobednik Sterijinog pozorja – komad “Pijani” Ateljea 212, “Kauboji” Narodnog pozorišta Kikinda i “Iza kulisa” Narodnog pozorišta Subotica.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava “Stand down” sa Nebojšom Milovanovićem i gostima.

Bogat prateći program festivala obuhvatiće pesnički megdan, promociju monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević “Prva i poslednja”, izložbu pozorišnih plakata Dušana Arsenića “Vrata neodgonetnog izazova”. U okviru programa “Glumci o glumcima”, o legendama i poslednjim herojima, u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena, govoriće Mira Banjac i Gorica Popović, a o “kolegama koji život znače” Ivana Žigon i Ana Sofrenović. Kroz program “kritičarenje i tričarenje”, glumci i pesnici skrenuti pažnju na pozorišnu, filmsku i književnu kritiku u medijima. Festival je ove godine prvi put dodelio nagradu “Zlatno zrno kritičarsko” i to dr Marku Nediću.

Stručni žiri u sastavu: Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje Festivala. Biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju “Minja Obradović”.