SVEST O SAVESTI

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) biće održan 42. put od 25. do 30. juna u Novom Sadu, u organizaciji novosadskog Kulturnog centra.

INFANT je međunarodni pozorišni festival koji se razvio iz festivala “Malo pozorje”, a predstavlja jedinstven spoj nesvakidašnje pozorišne interpretacije, neklasičnog pristupa glumačkog izražavanja i modernog jezika teatra. Ove godine učestvuju projekti iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Selektorka Jelena Kajgo je za moto selekcije izabrala za slogan Šekspirovu misao “Tako svest od nas pravi kukavice”. “Predstava “Prošlost” Konstance Makras, koja nam dolazi iz Berlina, postavlja pitanje – šta se dešava sa sećanjem ako je ono vezano za grad koji je uništen ili koji se promenio? Aktivizam i radikalno, ponekad brutalno hrabri i beskompromisni rukopis hrvatskog reditelja Olivera Frljića, dobro su poznati našoj publici. Zato sada evo prilike da se njegov rad vidi u postavci jednog velikog, klasičnog dela kakav je Šekspirov “Hamlet”. Tu je i Via negativa sa predstavom “Manipulacije” koja donosi angažovani, istraživački teatarski koncept, razmatrajući pitanje – kome i zašto danas poklanjamo svoje poverenje”, kaže Kajgo. Obrušavanje na društvene mehanizme vlasti i na stanje u srpskoj kulturi, okosnica je predstave “Dogvil” Kokana Mladenovića, a sličan teatarski pristup koji angažuje sva čula i izoštrava pažnju gledaoca možemo videti i u postavci “Kratka priča o antihristu” Andraša Urbana. “Predstava “Balerine” Milene Bogavac i Olivere Kovačević Crnjanski uzbudljiv je primer dokumentarnog, fizičkog teatra, koji kroz istraživački, otvoreni koncept sasvim ogoljuje ulogu izvođača i lišava je iluzija, lažnih efekata, fikcije… Maja Pelević nas u svojoj veštoj scenskoj postavci Bernhardovog teksta “Moje nagrade” zajedno sa Slobodanom Beštićem vodi na banket EU, na koji Srbija stiže kad je već fajront, te zatiče praznu salu i praznu trpezu”, navodi selektorka. Na 42. INFANT-u biće izvedena i predstava Sanje Krsmanović Tasić“O s(a)vesti”, a koja se kroz lik i delo novinarke Dade Vujasinović bavi pitanjem slobode, odgovornosti, savesti. Bojan Đorđev u predstavi “To nije crvena, to je krv!” skida slojeve prašine sa komunističke poezije. Jernej Lorencij u predstavi “Mrtvac dolazi po dragu” ispituje se ljudska potreba za ljubavlju.

Veći deo programa biće održan u Srpskom narodnom pozorištu, dok će se ostatak održati u novosadskom Kulturnom centru i Novosadskom pozorištu.

 


Објављено

у

од

Ознаке: