SUDBINA HEROINE ŠANSONE

Predstava „Piaf marche“, posvećena francuskoj pevačici Edit Piaf, u režiji i izvodjenju Kinge Mezei premijerno je izvedena na sceni Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz) 19. decembra.

Povodom 100 godina od njenog rođenja, pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice i novosadski Ujvideki sinhaz uradili su u koprodukciji projekat „Piaf marche“ – omaž čuvenoj Francuskinji koji će podsetiti na buran život i tragičnu sudbinu te muzičke dive, koja je umrla pre skoro pola veka.

Prikazujući vreme u kojem su umetnici morali da prođu veliki put do priznanja, “Piaf marche” progovoriće o ekstremnoj ličnosti osobe čije pesme i danas imaju veliki muzički uticaj i čine značajan deo sveukupnog opusa francuskih šansona.

„Ideja za predstavu već jako dugo postoji u mojim mislima, još od vremena kad sam u režiji Ljuboslava Majere odigrala ulogu Edit Piaf u “Ružičastoj smrti” Ljubomira Feldeka, koja govori o poslednjem danu pevačicinog života“, rekla je Kinga Mezei.

Izbor pesama u predstavi čine poznate šansone, ali i neke koje su, iako prava remek dela, manje poznate široj javnosti.

Ulogu Edit Pjaf igra Kinga Mezei, njenog partnera igra Ištvan Kereši, koreograf je Aniko Kiš, kostime su radili Andrea Čonti i Katalin Gero.

Biće to treća premijera u Novosadskom pozorištu.


Објављено

у

од

Ознаке: