SUBOTIČKA “GLORIJA”

Premijerom „Glorije“ Ranka Marinkovića u režiji Andjelke Nikolić 4. oktobra počela je sezona subotičkog Narodnog pozorišta.

„Jjunaci Marinkovićevog komada u potrazi su za ispunjavajućim osećanjem koje neke trenutke egzistencije izdvaja iz banalnosti svakodnevice, koje nas čuva od strahova i praznina. Oni smišljaju, režiraju i izvode čuda, ali i sami čeznu za njima. Šta je čudo – u religiji, umetnosti i najzad – ili najpre – u međuljudskim odnosima? Koliko uživamo u svojim performansima i koliko verujemo u njih? Koliko smo prisutni – u svom životu, u nekoj aktivnosti ili odnosu prema drugom, i da li prepoznajemo trenutak kad ulazimo u rutinu/mehaniku? Radovi Marine Abramović (“Ritam 0”,” Imponderabilia”, “Umetnik je prisutan” i drugi) inspirisali su ovu predstavu koliko i komad „Glorija“, pa ih pominjem, sa zahvalnošću i divljenjem”, zapisala je rediteljka.

Autorsku ekipu čine: scenograf Vesna Popović, kostimograf Dejan Došljak, kompozitor Atila Antal. Scenski pokret potpisuje Bojana Mišić. Uloge tumače: Minja Peković, Ljubiša Ristović, Zoran Bučevac, Vladimir Grbić, Miloš Stanković, Branko Lukač, Srđan Sekulić, Vesna Kljajić Ristović, Marko Makivić, Ivan Marković i Milan Vejnović.


Објављено

у

од

Ознаке: