STERIJA U ZVEZDARI

Na sceni „Danilo Bata Stojković“ Zvezdara teatra 23. januara biće premijerno izvedena predstava po tekstu Milovana Vitezovića o Steriji „Rodoljubac“ u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića.

U glumačkoj ekipi su Igor Đorđević, Radoslav Milenković, Isidora Minić, Zorana Bećić, Dejan Lutkić i Ivan Janketić. Dramaturg predstave je Dušan Kovačević, scenografiju potpisuju Bradić i Mile Jeremić, kostime Marina Vukasović Medenica, a kompozitor je Zoran Erić.

Glavni lik je veliki srpski komediograf Jovan Sterija Popović (igra ga Đorđević). Tu su i njegovi otac, žena, majka, balerina u koju je bio zaljubljen, ali i likovi Kraljevića Marka i Tome Vučića, kao i gajdaš koji svira Mocarta. Vitezović o Steriji kaže da ga je privlačila tragedija, a „htela“ ga je komedija i da je obe i doživljavao i pisao.

Bradić podseća da se u pesmi „Moja težnja“, pred smrt, Sterija s ponosom ispoveda da ga se ne tiče da li će mu svetina vence plesti, da li će ga zvati slavnim ili malenim, jer mu je život „čist od zlosti i lasti“. On ne juri za titulama i vlasti, smešni su mu raskoš i blesak. „Kada upoznamo sva Sterijina dela, njegove napore na prosvetnom i kulturnom polju, česte nesporazume i sukobe sa ljudima, sudove i mišljenja koje je davao o svetu i o sebi, njegova ličnost nam postaje jasna ali ne i njegov intimni lik. Zbog toga smo u pozorištu koje je toliko voleo i stvarao odlučili da podignemo zavesu koja će otkriti deo njegovog života“, kaže reditelj.


Објављено

у

од

Ознаке: