ŠTEDLJIVO, EKONOMIČNO

  • Dva festivala i jedna premijera bio bi u najkraćem rezime onog što se dešavalo u zaječarskom Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović” u sezoni 2014/2015

Dani Zorana Radmilovića, koji su održani od 26. oktobra do 3. novembra prošle godine okupili su i ove godine veliki broj pozorišnog sveta, od „izvođača glumačkih radova” do publike, koja je bila, sudeći prema popunjenosti sale, ali i po reakcijama, više nego zadovoljna onim što je videla. U selekciji Đurđije Cvetić bile su predstave domaćina, beogradskog Narodnog i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, te teatara iz Kruševca, Sombora, Zrenjanina, a nastupili su i gosti iz regiona, iz Virovitice. Za najboljeg glumca žiri je proglasio Igora Đorđevića, a publika je za najbolji komad ocenila „Ćup Kazališta iz Virovitice.

Na radost dece, pre svih, od 8. do 11. decembra održan je i 6. Dečji festival „Zaječar. Festival, koji se inače održava u maju, pomeren je zbog katastrofalnih poplava za kraj godine. Najmlađa publika videla je četiri predstave teatara iz Vranja, Beograda, Kruševca i Zaječara.

Burnim aplauzom zaječarska publika pozdravila je glumce Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” 9. juna, nakon izvođenja jedine premijere u sezoni – komada „Mali princ”, koji je po tekstu Antoana de Sent Egziperija režirao Saša Latinović. Reditelj je uradio i dramatizaciju, zajedno sa Vladanom Cerovićem. Uloge su tumačili Milutin Vešković (Pilot), Miloš Tanasković (Mali princ), Marina Lazarević, Miloš Đuričić, Dragana Jovanović, Predrag Grbić i Dare Rančić, u bogatstvu svetlosno-muzičkih efekata, te scenografije Mirka Stokića ili video klipova, koji su inkorporirani u predstavu. Reditelj komada Saša Latinović kaže da nije čudo što se uprava zaječarskog Pozorišta odlučila da baš ovaj tekst postavi na večernju scenu, pošto to i jeste alegorijska priča za odrasle. „Pravo je vreme da glumci zaigraju na kartu prijateljstva, požrtvovanja i ljubavi, koje nam tako mnogo nedostaju”, smatra Latinović.

Pozorišna sezona je završena, ali se uveliko radi na pripremama za 24. Dane „Zorana Radmilovića”, koji će biti održani ove jeseni kao i 7. Dečji festival „Zaječar”.


Објављено

у

од

Ознаке: