ŠTA JE ISTINA

Boško Đorđević

ŠTA JE ISTINA

Povodom teksta Emilije Mrdaković o ugroženosti lutkarstva u Pozorištu mladih u Novom Sadu i malim ulaganjima u lutkarske predstave kako autorka teksta navodi, želimo da ukažemo na sledeće činjenice:

– Na repertoaru Pozorišta mladih trenutno se nalazi 29 lutkarskih predstava.

– U tekućoj (fiskalnoj) sezoni Pozorište je premijerno izvelo lutkarsku predstavu „Aska i vuk” u režiji Marije Krstić, a trenutno je u pripremi predstava „Kako je nastalo letenje”, u režiji same Emilije Mrdaković.

– Ukupan programski budžet Pozoriša mladih za tekuću godinu iznosio je 10.500.000 dinara od čega je na pomenute produkcije utrošeno oko 3.100.000 dinara, odnosno oko trećine budžeta.

– U sledećoj sezoni u planu je postavljanje predstave po tekstu Salmana Ruždija „Harun i more priča” u režiji Nikite Milivojevića, koja je kombinacija lutke i dramskog teatra, što je i slučaj sa narednom produkcijom, odnosno predstavom „Bajke” Oskara Vajlda u režiji Gorana Šušljika. Za kraj sezone predviđena je i produkcija lutkarske predstave „Čardak ni na nebu ni na zemlji”, koja bi pored lutke koristila moderne tehnologije poput 3D video mapinga, još jednom u režiji Emilije Mrdaković, kao stalno zaposlene rediteljke u Pozorištu mladih.

Da napomenemo, pored lutkarske scene, od svog osnivanja, u Pozorištu mladih razvila se i dramska scena za decu, kao i večernja scena, koja se svojim programom pre svega obraća mladima.

Emilija Mrdaković je lutkarska glumica i cenjen i nagrađivan lutkarski autor kako u okviru kuće, tako i u celoj zemlji. Obzirom da su podaci koje navodimo – činjenično stanje, dostupni i lako proverljivi, postavlja se pitanje motivacije autorke za objavljivanje onakvog teksta?

(autor je umetnički direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu)

Boško Đorđević


Објављено

у

од

Ознаке: