ŠTA ČINI IDENTITET?

Predstava „Gama Kas“ (Gamma Cas) Milene Bogavac u režiji Jelene Bogavac biće premijerno izvedena 20. oktobra u Bitef teatru.

Rađena u koprodukciji „Bitef zone“ i „Čekaonice“, sa podnaslovom „Skica za intimnu mapu sveta“, predstava „Gama Kas“ bavi se pitanjem identiteta i različitim faktorima koji ga određuju. Poreklo, jezik, kultura, profesija, istorija, uspomene, lično i političko, nacionalno i globalno, intimno i kosmičko – ključni su pojmovi za razumevanje ove predstave, objašnjavaju autorke. U njenom centru se nalazi junakinja koja piše tekst, suočavajući se sa svojim uspomenama, razmišljajući o životu i smrti, sebi i drugima koje sreće na svom putu te je izrazito fragmentarna radnja komada objedinjena njenom svešću.

Jelena Bogavac je predstavu „Gama Kas“ prvi put režirala 2010. godine. Ta eksperimentalna inscenacija bavila se pisanjem i čitanjem, pa su u njenom nastanku, kao izvođači, učestvovali brojni pisci, među njima i Jovan Ćirilov (1931-2014), umetnički direktor, selektor i osnivač Bitefa, pisac, pesnik, dramaturg, teatrolog, leksikograf i reditelj. Njegov glas bio je deo zvučne matrice predstave, a njegove fotografije projektovane su u video radu. Pred otvaranje ovogodišnjeg Bitef festivala, predstava iz 2010. ponovo je odigrana u prostoru „Bitef zone“. To izvođenje bilo je i polazna tačka za novu inscenaciju teksta. U okviru pratećeg programa festivala, publika je svakodnevno mogla da prisustvuje otvorenim probama, razgovara sa autorima, sluša izvođače i postavlja pitanja.

Autorski tim predstave čine i Marko Berkeš, Igor Marković, Jelena Stojanović. Igraju Dara Rančić, Aleksandra Veljković, Janko Cekić, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Marko Panajotović, Uroš Mladenović, a sviraju Andrija Gavrilović, Miloš Čolović i Nikola Radojičić.


Објављено

у

од

Ознаке: