SRETENJSKA PREMIJERA I NAGRADE

Na dan kragujevačkog pozorišta, Sretenje, 15. februara u Knjaževsko-srpskom teatru izvedena je premijera komada „U stvari, teatar” Dragane Bošković u režiji Andree Ade Lazić i dodeljena su godišnja priznanja.

U predstavi igraju glumice KST-a Nada Jurišić i Jasmina Dimitrijević, a saradnici rediteljke na ovoj predstavi bili su: Ferid Karajica (scenski pokret), scenograf Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović i kompozitor Dragoslav Tanasković.

Na Dan Teatra kragujevačko pozorište dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji Statuetu „Joakim Vujić”. Ovogodišnji laureat ovog priznanja je glumica Nada Jurišić, dugogodišnja prvakinja ove kuće.

Žiri za dodelu Statuete „Joakim Vujić” U sastavu: direktor Knjaževsko-srpskog teatra mr Vojo Lučić, kostimograf Snežana Kovačević, dramaturg Marija Soldatović i glumci Tihomir Stanić i Miloš Krstović doneo je odluku jednoglasno.

„Glumica Nada Jurišić, prvakinja drame kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra, omiljena i poštovana od strane kako pozorišnih znalaca, tako i kolega i publike, ostvarila je brojne nezaboravne uloge u svojoj dugoj karijeri koju je gradila na sceni Teatra „Joakim Vujić”, kasnije, Knjaževsko-srpskog teatra.

Prepoznatljiva, po svojoj autentičnosti, profesionalnosti i posvećenosti pozorištu, svakoj ulozi je dodala na lakonski i nenametljiv način svoj raskošni šarm čineći ih prijemčivim ali prefinjenim u isti mah. Nada je, pre svega, karakterna glumica koja sa podjednakom strašću i umećem tumači raznolik repertoar. Ovogodišnja dobitnica Statuete „Joakim Vujić“ Nada Jurišić stripljivo gradi svoj umetnički put i svojim primerom potvrđuje da se značajna glumačka karijera, vredna poštovanja, može izgraditi i van Beograda, stoji u obrazloženju žirija.

Prsten sa likom Joakima Vujića, koji se dodeljuje za izuzetna umetnička ostvarenja i doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra dodeljen je Ivani Vujić, rediteljki i profesorki Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda a Medaljon sa likom Joakima Vujića (ovo priznanje se dodeljuje za podršku unapređenju rada Knjaževsko-srpskog teatra) kompaniji Telekom Srbija.

Upravni odbor Knjaževsko-srpskog teatra dodelio je i tri godišnje nagrade: glumcima Miodragu Pejkoviću (za ulogu dede u predstavi „Bašta sljezove boje”) i Jasmini Dimitrijević (za ulogu Jelisavete u predstavi „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera”) i garderoberki Dragici Ilić.


Објављено

у

од

Ознаке: