SMELI UŽIČKI TEATAR

“Narodno pozorište Užice 1945-2015” naziv je izložbe autorke Olga Marković koja je otvorena 29. juna u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Izložbu je otvorio Ljubomir Simović, akademik, a u programu su učestvovali Zoran Stamatović, upravnik NP Užice i Olga Marković, muzejski savetnik.

Traganje istoričara pozorišta i hroničara Užica i užičkog okružja za prvim nagoveštajima pozorišnih aktivnosti, ili bar onim kulturno-umetničkim formama koje su posedovale osnovne elemente scenskog izvođenja, dopire do četrdesetih godina XIX veka i usko je povezano s razvojem prosvete i školskog sistema uopšte. Prvu pozorišnu predstavu u Užicu „Boj na Čačku“, izvelo je Teatralno društvo koje je delovalo u okviru Čitališta (prve biblioteke u gradu osnovane 1856). U periodu do Drugog svetskog rata pozorišne aktivnosti se odvijaju u okrilju biblioteka, čitaonica, radničkih kulturno-umetničkih društava, Užičke gimnazije i Učiteljske škole. Značajna su bila i gostovanja putujućih pozorišta kao što je pozorište Dušana Životića, Orfeum Mike Ristića, Gundulića, sarajevskog Narodnog pozorišta itd. Za vreme Užičke Republike koja je bila prva veća oslobođena teritorija u okupiranoj Evropi, neposredno po oslobođenju Užica, septembra 1941. formirana je pri Užičkom partizanskom odredu i Umetnička četa čija je dramska sekcija u toku svog dvomesečnog rada priredila u Užicu i okolini veoma bogat program. Postojanje ovog pozorišta snažno je uticalo da se odmah po oslobođenju osnuje stalno profesionalno pozorište odlukom Ministarstva prosvete Srbije 10. avgusta 1945, a već 24. septembra je izvedena prva premijera. Bio je to komad „Roditeljski dom“ V. Katajeva. Svoj rad pozorište je započelo u Sokolskom domu, da bi s rekonstrukcijom glavnog gradskog trga Pozorište 1967. dobilo svoju novu zgradu. Pored brojnih gostovanja u zemlji i inostranstvu i brojnih nagrada i priznanja na pozorišnim festivalima (BITEF, Susreti „Joakim Vujić“, Venecijanski pozorišni bijenale itd.), 1996. je osnovan i Jugoslovenski pozorišni festival koji je doprineo da Užice dobije i „visokozahtevnu“ publiku. Profesionalnoj klimi i rezultatima po kojima se Narodno pozorište Užice izdvaja na mapi teatara Srbije doprinela je i naglašena potreba da prati i učestvuje u savremenim tokovima evropskog pozorišta, na način na koji se do sada izvan Beograda nije osmelilo nijedno domaće pozorište, a istovremeno ostalo svesno svog osobitog regionalnog značaja kao jedino profesionalno pozorište na teritoriji jugozapadne Srbije. Pozorište je zaključno sa sezonom 2014/15. izvelo 533 premijere.


Објављено

у

од

Ознаке: