SMEH KOJI UZNEMIRUJE

Selektorka 44. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ Ivana Vujić predstavila je repertoar festivala koji će se od 20. do 27. marta održati u Jagodini.

Prema izboru selektorke festivala publika u Jagodini, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, videće predstave pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Šapca, Zrenjanina, Sombora i Kruševca. Na festivalu će biti izvedena predstava „Mister dolar“ Branislava Nušića, u režiji Snežane Trišić, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. Drugog dana na repretoaru je predstava „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ Jaroslava Hašeka, u režiji Aleksandra Lukača, koju izvodi Šabačko pozorište. Trećeg dana na programu je „Ćelava pevačica“ Ežena Joneska, u režiji Isidore Goncić, a u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda. Predstava „Potpuno skraćena istorija Srbije“ autora Maje Pelević i Slobodana Obradovića, na programu je četvrtog dana festivala, režirala ju je Olivera Đorđević, dok će je izvesti Pozorište mladih iz Novog Sada. Na programu 24. marta je predstava „Vlast“ Branislava Nušića, reditelja Dušana Petrovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Zrenjanin, dok će sledeće večeri na programu biti „Rođendan gospodina Nušića“, autora Dušana Kovačevića i reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade biće izvedena 26. marta, a to je „Doktor Nušić“, reditelja Kokana Mladenovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Obrazlažući izbor predstava Vujićeva je istakla da je „u većini njih koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju, Nušić naš savremenik. Za razliku od renesansne komedije koja umiruje, ulepšava, a one koji su tužni uveseljava, izbor predstava festivala komedije u Jagodini 2015. godine predstavlja savremenu komediju koja ne umiruje već uznemirava čoveka koji je zarobljen i okovan tranzicionim mukama društva i racionalitetom savremene civilizacije“, rekla je Vujićeva.

„Zlatnog ćurana“ za životno delo, najviše priznanje festivala, prema odluci žirija dobila je pozorišna, filmska i televizijska glumica Svetlana Bojković. Priznanje će joj biti uručeno na Festivalu.


Објављено

у

од

Ознаке: