SLOBODA KAO ROBA

Medjunarodni festival alternativnog teatra – INFANT, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, biće održan od 25. juna do 1. jula po četrdeset i treći put.

Publiku očekuje deset vrlo kvalitetnih predstava u sedam festivalskih dana. “Okosnicu ovogodišnje selekcije smo opisali provokativnim sloganom „Pošto sloboda?“. Vodili smo se i ove godine strategijom da ne učestvuje veliki broj produkcija nego da predstave koje nam dolaze budu od vrhunskog kvaliteta, bez obzira na to što nas budžet, u velikoj meri, ograničava”, izjavila je Jelena Kajgo, selektorka. Prema rečima Simona Grabovca, izvršnog producenta Festivala, ovogodišnji INFANT će nas naterati da se zapitamo da li je sloboda postala roba koju možemo kupiti i prodati i po kojoj ceni. Grabovac je istakao da ove godine INFANT nije dobio finansijsku podršku ni Republike, ni Pokrajine, ali da su zahvalni Gradu što od početka podržava manifestaciju na pravi način.

Svečano otvaranje je 25. juna kada će na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta biti izvedena predstava „Samo moje“ Ane Dubljević i Igora Koruge. Na ovogodišnjem INFANT-u publika će biti u prilici da vidi: „Julija Cezara“ u režiji Kokana Mladenovića – Grad Teatar City Budva, Centar za kulturu Svilajnac i Narodno pozorište Sombor; Ibzenovu „Hedu Gabler“ koju će izvesti Slovensko narodno gledališče Maribor u režiji Mateje Koležnik; Pozorište „Deže Kostolanji“, Pozorišno udruženje „Letnji bioskop“, Kulturni centar Novog Sada zajedno su producirali predstavu „Čudna petlja“. Andraš Urban u predstavi „Šta je Evropa?“, u izvođenju teatra MESS iz Sarajeva, bavi se pitanjem koliko su političke ideje i odluke evropskih lidera u sprezi sa njenim istorijskim i kulturnim nasleđem. U uzbudljivoj postavci Tolerovog čuvenog dela „Slučaj Hinkeman“, sa ansamblom Zagrebačkog ZKM-a, mladi Igor Vuk Torbica kreira mračnu, snažnu, uznemirujuću predstavu. Bojan Đorđev u svojoj predstavi-hepeningu „Budućnost pročitana u betonu i kamenu“ ispituje gde je Sloboda izvojevana u NOB-u, da li je preživela i u kom obliku.

INFANT ove godine predstavlja i rad značajne evropske autorke Lisi Estaras, koreografkinje čuvene francuske trupe C de la B, a u saradnji sa belgijskom autorkom Ašeljen Parolin izvodi svoj solo komad „La Esclava“, svojevrsnu autorsku introspekciju u kojoj ispituje svoj odnos prema istoriji i svetu. Na festivalu će biti izvedena i mono opera Marjana Nećaka, makedonskog kompozitora i reditelja koji, baveći se Gogoljevim „Dnevnikom jednog ludaka“ zaključuje – „Svako ko se bori za normalnost ispada lud“.

Okrugli stolovi o predstavama će biti održani nakon predstava ili sutradan za one koje su u kasnijim satima, u klubu Tribina mladih i KCNS.


Објављено

у

од

Ознаке: