SLEDI PREMIJERA VANREDNOG STANJA

Od 16. novembra 2015. godine predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije je Ivana Nedeljković, direktorka Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra iz Lazarevca, a sedište Zajednice, tokom naredne dve godine, biće u Lazarevcu.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije okuplja teatre iz Kragujevca, Leskovca, Niša, Šapca, Užica, Kruševca, Zaječara, Pirota, Vranja, Prištine, Kraljeva, Novog Pazara, Lazarevca, a odnedavno su se Zajednici pridružili i Pozorište za decu iz Kragujevca i Lutkarsko pozorište iz Niša.

Najznačajnija aktivnost Zajednice je Festival profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“, koji je 2016, nakon 28 godina, održan na Kosovu, od 14. do 22. maja u Gračanici. Domaćin 52. „Joakima Vujića“ bilo je NP Priština, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture RS,  Kancelarija za Kosovo i Metohiju i lokalna samouprava u Gračanici.

Prikazana teatarska ostvarenja bila su podeljena u dve programske celine – „Od klasike do rijalitija i nazad“ i „Devalvacija pojedinca“, a selekciju potpisuje Milena Bogavac. Žiri u sastavu: Svetozar Rapajić – reditelj, Dana Krljar – glumica i Marija Kalabić – scenografkinja, dodelio je Nagradu za najbolju dramsku predstavu u celini insenaciji Šekspirovog komada Perikle u izvođenju Šabačkog pozorišta, a reditelju Nikiti Milivojeviću je pripala nagrada za najbolju režiju. Nagrade za glumačka ostvarenja otišle su u ruke Milanu Vasiću (Hljestakov u Revizoru Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici), Aleksandru Raduloviću (Svinja u Životinjskoj firmi Narodnog pozorišta Pirot), Žetici Dejanović (Maša u Tri sestre Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja) i Vladimiru Milojeviću (Narator u predstavi Perikle Šabačkog pozorišta).

Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Tatjani Radišić i Stevanu Bodroži za Životinjsku farmu (NP Pirot), nagrada za najbolji kostim Jeleni Stokući (Perikle Šabačkog pozorišta) a za najbolju originalnu muziku Vladimiru Pejkoviću (Farenhajt 451, NP Niš).

Najbolji mladi glumac je Miloš Vojnović u Periklu, specijalna nagrada pripala je Narodnom pozorištu Užice za predstavu Hromi ideali, a priznanje za najbolju predstavu specijalnog programa dodeljeno je ostvarenju Gde je nestao Harms Narodnog pozorišta u Nišu.

„Mali Joakim“, najznačajniji republički festival profesionalnih pozorišta koja stvaraju za decu i mlade, ove godine će prvi put biti realizovan samostalno u odnosu na Festival „Joakim Vujić“, a Kraljevačko pozorište, kao dvostruki festivalski pobednik (2014. i 2015), biće njegov domaćin.

Po izboru selektora – pozorišnog reditelja i direktora Kraljevačkog pozorišta Miodraga Dinulovića – na festivalu će od 14. do 20. novembra biti izvedeno sedam predstava u konkurenciji za nagrade stručnog i dečjeg žirija.

U narednoj godini Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije realizovaće predstavu Vanredno stanje, po dramskom tekstu Kamena Doneva, u režiji Ksenije Krnajski.

Vanredno stanje je melodrama koja za temu ima usamljenost malih ljudi u velikim gradovima, cenu koju plaćamo za pogrešne životne izbore i nedostatak empatije među savremenim ljudima.

Delovi sočne i dirljive drame proslavljenog bugarskog pisca Kamena Doneva biće pretvoreni u songove, te će tako biti promovisan komad s pevanjem kao žanr u sredinama koje na svojim repertoarima nemaju predstave tog tipa. Na taj način biće animirana nova pozorišna publika i afirmisana savremena dramaturgija iz regiona s kojom srpski gledaoci nisu dovoljno upoznati.

Ovim projektom želimo da udružimo snage nekolicine pozorišta Republike Srbije (reditelj iz Prvog prigradskog pozorišta Lazarevac, pisac i prevodilac iz Bugarske, dramaturg iz Narodnog pozorišta Niš, glumci iz Šapca, Lazarevca, Kruševca, Kragujevca i Leskovca) i u vremenu siromašnih budžeta za kulturu i smanjenih produkcija repertoarskih pozorišta pokažemo kako su mašta i međusobno poštovanje među umetnicima ključ za uspešno i uzbudljivo pravljenje čarolije. Takav će rad na predstavi, smatramo, biti najčasniji primer onoga što političari, često vrlo papirnato, zovu decentralizacijom.

Predstava Vanredno stanje realizovaće se u koprodukciji članica Zajednice, a uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.


Објављено

у

од

Ознаке: