SKROMNO NA POZORJU

Ovogodišnje 61. Sterijino pozorje biće održano od 26. maja do 2. juna u Novom Sadu i predstaviće u zvaničnoj selekciji sedam predstava i dve u selekciji “Krugovi”.

Festival će započeti izvodjenjem Sterijinih “Rodoljubaca” u režiji Andraša Urbana, beogradskog Narodnog pozorišta. Pre toga, u foajeu Srpskog narodnog pozorišta biće otvorena 15. Izložba plakata i grafičkog oblikovanja, koja će trajati do 2. juna.

Selektorka festivala je i ove godine Marina Milivojević-Mađarev koja je istakla da je imala prilike da pogleda preko 100 predstava. “Festival će se odvijati pod sloganom „Gde su granice?“. Ovaj naziv odabrala sam zato što je naše pozorište sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu”, zapisala je Milivojević-Madjarev.

Odluku o Sterijinim nagradama u više kategorija doneće petočlani žiri. Predsednik žirija je Miloš Latinović, direktor Bitef teatra i Bitef festivala. Ostali članovi žirija su Ana Tasić, pozorišni kritičar, Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama, Saša Torlaković, glumac i Radivoje Dinulović, redovan profesor fakulteta Tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu – scenska arhitektura i dizajn.

Za Sterijine nagrade takmičiće se i predstava „Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Dina Mustafića („Art Hub“, Sarajevo), zatim „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović (Bosansko narodno pozorište Zenica); potom „Hromi ideali“ Milutina Uskokovića, režirana po zamisli Zlatka Svibena (Narodno pozorište, Užice). Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta iz Subotice predstaviće se komadom „Edeš Ana“, rađenom po motivima istoimene priče Dežea Kostolanjija i u režiji Jožefa Cajlika. Beogradski Atelje 212 nastupiće sa dramom „Pijani“, u režiji Borisa Liješevića. Publika će imati priliku da pogleda i „Violinistu na krovu“ reditelja Atile Bereša, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i „Ujvideki Sinhaza“.

U selekciji “Krugovi“ biće prikazani “Fazanov ples“ Bele Pintera iz Budimpešte i “Brašno u venama“ Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića, a u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra.

Predstava u čast nagrađenih je zajednički poduhvat užičkog Narodnog pozorišta i Pozorja – “Nečiste sile” Ljubiše Vićanovića, pobednika Konkursa Sterijinog pozorja za najbolji savremeni dramski tekst 2013. godine, u režiji Bogdana Jankovića.

Direktor Pozorja Miroslav Miki Radonjić izjavio je:“Festival će biti malo skromniji, a mi smo bili racionalni u smislu kvantiteta, ali ne i kvaliteta. Festival će koštati oko 23 miliona dinara.  Svesni smo situacije u kojoj živimo i jednostavno smo prilagodili sve programe okolnostima“.

Zanimljivo je da će tokom Festivala, 28. maja, Sajmon Šarki, pomoćnik direktora Nacionalnog pozorišta Škotske, održati predavanje „Pozorište bez zidova“. Pozorje će dobiti i svoju prvu monografiju koju je priredila Aleksandra Kolarić. Monografija će biti promovisana tokom predstojećeg Festivala. Tradicionalno Pozorje mladih biće održano od 28. do 30. maja.


Објављено

у

од

Ознаке: