ŠEKSPIR KAO DUNAVSKA BAJKA

Drugi po redu Šekspir festival u Čortanovcima, u Vili “Stanković” biće održan od 25. do 30. juna, a biće izvedene savremene svetske produkcije rađene po komadima Vilijama Šekspira.

Šekspirov “Perikle” u režiji Nikite Milivojevića, otvoriće 25. juna ovaj festival, do kraja meseca biće izvedene još tri predstave u produkciji teatara iz Irana, Belorusije, Velike Britanije i Makedonije. Šekspir festival uvršten je u mrežu evropskih Šekspirovih pozorišnih festivala sa sedištem u poljskom gradu Gdanjsku, kao jedina manifestacija iz zemlje koja nije članica Evropske unije.

Reditelj Milivojević odabrao je Šekspirovu dramu “Perikle”, koja nikada nije bila igrana u Srbiji, a predstava je rađena u produkciji Šabačkog pozorišta i Itaka art centra iz Inđije. “Hteo sam da otkrijem tekst koji je ovde nepoznat. Sadržaj je bajkovit i ima fantaziju i nadrealnost kakva u većini Šekspirovih dela ne postoji. To je bajkovita komedija s bliskom vezom sa našom stvarnošću”, rekao je Milivojević.

Na Festivalu će nastupiti pozorišna trupa “Katatonija” iz Teherana s predstavom “Magbet”, dok će Belorusko Slobodno pozorište iz Minska izvesti “Kralja Lira”, jednu od najboljih pozorišnih postavki tog dela. Festival će zatvoriti predstava “Otelo” Narodnog pozorišta iz Bitolja, dok će u pratećem programu biti prikazan ciklus filmova Orsona Velsa po Šekspirovim delima, organizovana radionica nezavisne američke pozorišne trupe, a učenici novosadske gimnazije “Isidora Sekulić” izvešće predstavu “Kako vam drago” na engleskom jeziku.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Indjija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i UNIQA osiguranje.