UZBUDLJIV ŠEKSPIR FEST UPRKOS BUDŽETU

Šekspir festival biće održan treći put od 29. juna do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima u organizaciji Itaka centra iz Indjije.

Biće izvedene četiri predstave iz Velike Britanije, Indije, Grčke i Srbije, koncert Marije Žoao iz Portugalije, a prateći programi biće održani u Inđiji i Novom Sadu.

“U godini u kojoj se obeležava 400 godina od smrti velikog dramskog pisca Viljema Šekspira, festival nazvan njegovim imenom, nažalost, neće imati i svoju novu produkciju – planiranu “Buru”, zbog smanjenog budžeta”, rekao je osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević. Ideja Šekspir festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo u Šekspirovo vreme.

Festival 29. juna otvara čuveni Glob teatar iz Londona komedijom “Dva viteza iz Verone”, koja dan ranije gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu. Šekspirova komedija u režiji Nika Begnala, sasvim je nova predstava, urađena na originalan način što se tiče stila i čitanja ovog komada.

Kuriozitet na ovogodišnjem Šekspir festivalu, koji je ranije dovodio predstave iz Turske, Belorusije, Gruzije, biće predstava iz Indije “Bogojavljenska noć” u režiji Atula Kumara, u izvođenju Kompani teatra iz Mumbaja. “To je neka vrsta muzičke predstave, sa dosta pesme i uz originalne indijske instrumente. Za nas je i vizuelno neobična, svi liče na Hare Krišnu. Kritičari kažu da je to najzanimljivija postavka Šekspira u Indiji u poslednjih 30 godina. Namučili smo se da je dovedemo, ali takvi događaji daju značaj festivalu”, istakao je Milivojević. “Naš cilj upravo je u tome da predstavimo drugačije kulture, viđenje Šekspira u različitim sredinama iz celog sveta, a ne samo u Evropi, koje uostalom dosta dobro i poznajemo”, smatra Milivojević.

Iz Grčke stiže atinska trupa “C kao Cirkus” (C for Circus) sa kolektivnom režijom komedije “Mera za meru”.  Biće reprizirana prošlogodišnja domaća produkcija “Perikle”, realizovana u saradnji Itaka art centra iz Inđije i Šabačkog pozorišta, u režiji Milivojevića, dok će neostvareni projekat “Bura” biti prisutan koz lik Arijela na plakatu 3. Šekspir festivala. Plakat i dizajn programa delo su Slaviše Savića.

Koncert pod nazivom “Pesme za Šekspira” održaće zvezda džez muzike iz Lisabona Marija Žoao i njen trio Ogre. Šekspirove sonete pretvorene u džez koncert režirao je Žoao Farinja.

U Itaka art centru u Inđiji nastupiće studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada sa “Makbetom” i Akademije lepih umetnosti Todoris iz Beograda predstavom “Biti ili ne biti”.

Program “Olivije i Šekspir” biće održan u Kulturnom centru Novog Sada, a obuhvata predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandra Erdeljanovića i projekcije fimova u kojima je Šekspirove junake igrao slavni Lorens Olivije: “Henri V”, “Hamlet” i “Ričard III”.

Pokrovitelji su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i UNIQA osiguranje.

Za sve predstave obezbeđen je organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada (povratna karta može se kupiti na prodajnim mestima Eventima po ceni od 250 dinara. Broj mesta je ograničen).

U slučaju vremenskih nepogoda, umesto u Vili Stanković, predstave “Dva viteza iz Verone”, “Pesme za Šekspira”, “Bogojavljenska noć” i “Perikle” će biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok će predstava “Mera za meru” biti izvedena u prostoru koji će naknadno biti potvrđen.


Објављено

у

од

Ознаке: