SEDAM DECENIJA TEATRA U VRŠCU

Vršačko Narodno pozorište „Sterija“, od 10. do 15. februara proslavlja sedamdeset godina neprekidnog rada.

Prvog dana, u salonu Pozorišta od 18 časova, biće održana promocija sabranih dela Jovana Sterije Popovića u izdanju Sterijinog pozorja. Potom će od 20 časova, na velikoj sceni, premijerno biti odigrana predstava „Leteća trupa“ (Jovan Sterija Popović, Danica Nikolić, Nikola Zavišić) u režiji Nikole Zavišića. Narednog dana, 11. februara, Profesionalna scena na rumunskom „Petru Krdu“ na velikoj sceni odigraće predstavu „Slika rupa“ Ežena Joneskoa, u režiji Stefana Sabljića. U četvrtak 12. februara NP „Sterija“ će od 8 do 16 časova imati „Dan otvorenih vrata“, a od 10 časova na velikoj sceni prikazaće „Neviđenu crvenkapu“ Aleksandra Popovića u režiji Miodraga Dinulovića. Predstava „Laža i „Paralaža“ Jovana Sterije Popovića u režiji Jovana Grujića biće izvedena 13. februara od 20 časova na velikoj sceni. Kikindsko Narodno pozorište gostovaće u Vršcu 14. februara sa predstavom „Nosorog“ Ežena Joneskoa u režiji Snežane Trišić, a 15. februara, od 11 časova, ponovo ćemo gledati vršački glumački ansambl u predstavi „Tri praseta“ dok će u 20 časova biti repriza „Leteće trupe“.

Pozorišni život u gradu Jovana Sterije Popovića traje više od dva veka. Prva pozorišna predstava odigrana je u Vršcu aprila 1773. godine. Prikazali su je umetnici iz Temišvara. Koliko je bio razvijen pozorišni život u Vršcu najbolje pokazuje činjenica da je posle samo dve decenije, 14. septembra 1793. godine, Mihajlo Krekić pripremio tri komedije, „O Irodu“, „O bogatom čoveku (Gavanu)“ i „O zlom ocu i rđavom sinu“. Ovaj događaj smatra se početkom pozorišnog života Srba. Iste godine kada je u Novom Sadu osnovano Srpsko narodno pozorište (1861.), u Vršcu je formirano društvo za Srpsko narodno pozorište. Od samog osnivanja imalo je 170 članova i radilo je sve do ratne 1914. godine. Posle Prvog svetskog rata, Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete, na čijem se čelu nalazio književnik Branislav Nušić, zaključilo je 1920. da je neophodno da se u Banatu osnuje profesionalno pozorište. Izabran je Vršac. Za vreme Drugog svetskog rata pozorište nije radilo, ali je već 2. januara 1945. godine doneta odluka o osnivanju Narodnog pozorišta „Sterija“. Do prve premijere čekalo se svega mesec dana. „Kir Janju“, prvu predstavu u oslobođenom Vršcu, odigranu 10. februara, režirao je Vladimir Savić, a scenograf je bio slikar Svetislav Vuković.

Tekst “Leteća trupa” napisali su na osnovu Sterijinih zapisa Danica Nikolić Nikolić i Nikola Zavišić, koji potpisuje i režiju, te dizajn scene i svetla. Kostim je uradila Suna Kažić, kompozitor je Tatjana Gerdec Mrđa, horske numere osmislili su Tatjana Gerdec Mrđa i Nikola Zavišić, a masku Isidora Sekulić. Igraju: Srđan Radivojević, Tatjana Gerdec Mrđa, Dragan Džankić,  Monika Boldovina Bugle,  Mirća Omoran,  Tamara Tamči Toskić, Dojna Petrović Jovana Andrejević,  Ivan Đorđević, Jovana Božić, Jelica Brestovac i Sonja Radosavljević.

“Ovaj komad, stvoren Steriji u čast, apel je nekim novim ljudima, publici, u Sterijino, ali i naše ime, da cipele promene, a nesreću prigrle. Da se otvore. Da priznaju. Da se pokaju, stvarajući time plodno tle da postanu bolji ljudi, koji će stvoriti bolji naraštaj, koji se nikada više neće osetiti sam sred puste bestragije”, zapisao je reditelj.


Објављено

у

од

Ознаке: