SEĆANJE NA RUŽICU SOKIĆ

Godišnjica smrti (19. decembar) i 80 godina od rođenja Ružice Sokić, jedne od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica, obeležavaju se nizom dogadjaja, kao i pokretanjem Fondacije namenjene promovisanju, zaštiti i unapređenju humanitarnih aktivnosti i umetnosti.

Ružica Sokić rođena je 1934. godine kao kćerka trgovca i suvlasnika tadašnjeg beogradskog lista “Pravda” Petra Sokića, i još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda. Glumu je diplomirala 1958. na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, kratko vreme bila je članica Savremenog pozorišta, a ubrzo je prešla u Atelje 212. Njena filmska, pozorišna i televizijska karijera čine nezaobilazni deo “zlatnog doba” ovdašnje kulture i umetnosti.

Fondacija “Ružica Sokić”, čiji je cilj da sačuva uspomenu na izuzetan dar i duh koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji i pozorištu, ali i u čitavom kulturnom miljeu Beograda, upriličila je program zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom i Ateljeom 212.

U Ateljeu 212, kući u kojoj je više od 50 godina bila na sceni i ostvarila nezaboravne likove u predstavama od kojih se mnoge danas smatraju antologijskim ostvarenjima – “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Krmeći kas”, “Čudo u Šarganu”, “Kod lepog izgleda”, “Korešpodencija”, “Ženski orkestar”, “Priče iz Bečke šume”, “Iz života kišnih glista”, “Aveti”, “Bergmanova sonata” – 16. decembra svečano će biti otvorena izložba “Sećanje na Ružicu Sokić”.

Fondacija “Ružica Sokić” osnovana je na inicijativu njenog supruga Miroslava Lukića, koji je i upravitelj, a članovi Upravnog odbora su Vesna Krčmar, Milan Caci Mihailović, Marina Gavrilović, Tomica Milosavljević i Vesna Stanković. Kako je najavljeno, fondacija će od sledeće godine dodeljivati nagradu za mlade dramske umetnike, a njeni ciljevi su promovisanje, zaštita i unapređenje humanitarnih aktivnosti i umetnosti. To će se odvijati kroz podršku i solidarnost u rešavanju problema i potreba koje prate razvoj naročito mladih glumaca, ali i drugih umetnika i studenata pozorišne i filmske umetnosti.

Godišnji pomen glumici koja je dobila najveće jugoslovenske i srpske filmske i pozorišne nagrade, biće održan 19. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.