SEĆANJE NA MILIVOJA ŽIVANOVIĆA

Navršava se 40 godina od smrti Milivoja Živanovića (1900–1976), jednog od najznačajnijih glumaca srpskog pozorišta.

Bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu, odakle, na poziv Bojana Stupice, prelazi u novoosnovano Jugoslovensko dramsko pozorište i igra u prvoj predstavi Kralj Betajnove 1947. godine.

Milivoje Živanović je igrao karakterne, romantične, tragične i komične likove klasičnog i modernog, domaćeg i stranog repertoara. Ostaće upamćene njegove uloge Agatona (Ožalošćena porodica), Kralja Lira (Kralj Lir), Jegora Buličova (Jegor Buličov)…

Nakon izvođenja predstave Zatočenici iz Altone, što je bilo praizvođenje ovog teksta u tadašnjoj Jugoslaviji, Sartr mu je, sa izrazom divljenja, rekao: „Vi ste moju filozofiju razumeli dublje od mene samog…“

Kada je predstava Jegor Buličov 1955. izvedena na festivalu Teatar nacija u Parizu, direkcija Festivala, u znak počasti, dodeljuje Milivoju Živanoviću garderobu velike Sare Bernar.

Za ulogu Jegora dobio je Medalju Stanislavskog Moskovskog hudožestvenog teatra (MHAT). Milivoje Živanović je prvi i za sada jedini strani umetnik ovenčan ovom nagradom.

Igrao je u brojnim filmovima i televizijskim dramama.

U znak sećanja, u njegovom rodnom Požarevcu održavaju se Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ i najboljem glumcu dodeljuje se nagrada koja nosi njegovo ime.


Објављено

у

од

Ознаке: