SAVREMENI IRSKI KLASIK

“Ples sa Bogovima” (u originalu: “Ples na praznik Lunase”) irskog autora Brajana Frila u režiji dr Aleksandra Dunđerovića premijerno će biti izveden 28. marta u Beogradskom dramskom pozorištu.

Višestruko nagradjivani savremeni irski klasik, Brajan Fril u ovom komadu kombinuje čehovljevsku atmosferu promašenosti, učmalosti i čežnje sa boljim životom negde drugde i tipično irske motive zasnovane na nemaštini, večitoj suprotnosti keltske tradicije i dogmi katolicizma. Komad, na duhovit i ponegde ironičan način, predstavlja surovu realnost društva koje se bori da pomiri tradicionalne vrednosti sa normama savremenog sveta koje mu se nameću.

Komad je praizveden 1990. godine u Ebi teatru u Dablinu i nagradjen je Olivje i Toni priznanjima za najbolju dramu. Osam godina kasnije Pat O’Konor režirao je film sa Meril Strip u glavnoj ulozi.

Realizacija predstave ostvarena je u koprodukciji Kolektiv Teatra (VB/Irska) i Beogradskog dramskog pozorišta. U predstavi igraju: Milica Zarić, Nataša Marković, Slađana Vlajović, Aleksandra Anja Alač, Biljana Zaverla Maletić, Ivan Tomić i Savo Radović. Dizajn scene potpisuje reditelj, kostime i stajling Ana Kolbijanova, gošća iz Ukrajine, multimedijalni dizajn Mateja Ristić, a kameru Željka Krpetić. Koreograf je Marko Mićić, scenski pokret je osmislila Ana Roza de Ejzagvir Batler.


Објављено

у

од

Ознаке: