ŠATOR JE PODIGNUT!

Festival „Cirkobalkana 2015“ održava se od 26. septembra do 4. oktobra u Beogradu, u dvorištu stare Ciglane, odnosno u Ciglani Klubu ljubitelja teške industrije.

Akcenat ovogodišnjeg programa „Cirkobalkane“ stavljen je na rezidencijalni program u sklopu kog je nastala predstava „Radovan“, na edukaciji kroz radionice u okviru projekta “Laboratorija cirkuske umetnosti” i prezentaciji cirkuske scene regiona kroz „Open Stage“.

„Cirkobalkana“ je projekat međunarodne saradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. godine pokrenule Cirkusfera, Cirkorama i „Le Cirk’Oblique“. Osnovna namera „Cirkobalkane“ je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog edukativnog, kreativnog i izvođačkog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umetnici po pitanju funkcionisanja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora, te da se uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umetnicima u regiji.

„Cirkobalkani“ se ove godine priključuje umetnička cirkuska trupa „My!Laika“ iz Francuske kroz sopstveni projekat „Side kunst cirque“ i predstavom „The great tegada“. Ovogodišnja Cirkobalkana je ujedno i početak dugoročnijeg projekta „Cirkobalkana platforma“, koji je podržan od strane Balkan art and culture fund-a (BAC), a kojem se priključuje i Bosna i Hercegovina kroz učešće Fabrike radosti iz Banjaluke, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

„Cirkobalkana“ je prošle godine bila deo programa Bitef Polifonije, a ove godine u Zagrebu se odvijala u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Dodatak ovogodišnjem festivalu su Radionice cirkuske pedagogije, koje će biti održane u KPGT-u od 5. do 9. oktobra.


Објављено

у

од

Ознаке: