ŠATOR JE PODIGNUT!

Festival “Cirkobalkana 2015” održava se od 26. septembra do 4. oktobra u Beogradu, u dvorištu stare Ciglane, odnosno u Ciglani Klubu ljubitelja teške industrije.

Akcenat ovogodišnjeg programa “Cirkobalkane” stavljen je na rezidencijalni program u sklopu kog je nastala predstava “Radovan”, na edukaciji kroz radionice u okviru projekta “Laboratorija cirkuske umetnosti” i prezentaciji cirkuske scene regiona kroz “Open Stage”.

“Cirkobalkana” je projekat međunarodne saradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. godine pokrenule Cirkusfera, Cirkorama i “Le Cirk’Oblique”. Osnovna namera “Cirkobalkane” je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog edukativnog, kreativnog i izvođačkog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umetnici po pitanju funkcionisanja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora, te da se uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umetnicima u regiji.

“Cirkobalkani” se ove godine priključuje umetnička cirkuska trupa “My!Laika” iz Francuske kroz sopstveni projekat “Side kunst cirque” i predstavom “The great tegada”. Ovogodišnja Cirkobalkana je ujedno i početak dugoročnijeg projekta “Cirkobalkana platforma”, koji je podržan od strane Balkan art and culture fund-a (BAC), a kojem se priključuje i Bosna i Hercegovina kroz učešće Fabrike radosti iz Banjaluke, te cirkuska škola Turbul iz Francuske.

“Cirkobalkana” je prošle godine bila deo programa Bitef Polifonije, a ove godine u Zagrebu se odvijala u sklopu Rendez-vous festivala (Festivala Francuske u Hrvatskoj).

Dodatak ovogodišnjem festivalu su Radionice cirkuske pedagogije, koje će biti održane u KPGT-u od 5. do 9. oktobra.