SATIRSKA IGRA NA ANTIKA FESTU

Četvrti po redu Antika fest održan je od 29. i 30. avgusta u antičkom arheološkom nalazištu Gamzigrad i u Kladovu, zahvaljujući udruženim snagama Dunavfesta, Antika festa i Kazan kulta.

Prvo izvođenje na srpskom jeziku Euripidove satire „Kiklop“, naučni skup o kulturnom nasleđu Srbije sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, predstavljanje dve knjige izdavačke kuće Clio o savremenoj muzeologiji i brendiranju kulturne baštine, izložbe o vinu i njegovom grčkom bogu zaštitniku Dionisu činili su sadržaj dvodnevnog programa.

Euripidov „Kiklop“ u prevodu Gordana Maričića i adaptaciji Nebojše Bradića premijerno je izveden u Gamzigradu. Reč o Euripidovoj obradi jedne epizode iz „Odiseje“ u kojoj se na Siciliji sreću Odisej, na povratku iz Troje, kiklop Polifem, otac satira Silen i njegovi sinovi. To je jedina satirska igra sačuvana u celosti. U predstavi igraju: Andrija Kuzmanović, Sandra Bugarski, Miloš Milić i Miloš Perović.

Osim „Kiklopa“ na četvrtom Antika festu, koji se tradicionalno održava na arheološkom nalazištu nekadašnje carske rezidencije Feliks Rimulijane rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, koja se od 2007. nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, predstavljena je knjiga „Destinacija kao brend“, koju su priredili stručnjaci za turizam i marketing Anet Pričard, Najdžel Morgan i Rodžer Prajd. Otvorene su i dve izložbe: „Slava vinu“ Dušice Živković iz Etnološkog muzeja u Beogradu i Suzane Antić iz Narodnog muzeja u Zaječaru, kao i „Dionis – otvaranje i otkrivanje duše“, čiji je autor arheolog i kustos Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić. Kazan kult u nedelju u Biblioteci centra za kulturu Kladovo započeo je naučnom konferencijom „Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na listi svetske baštine (Unesko). U Kladovu je predstavljena knjiga „Vodič kroz muzejske studije“, u izdanju Clia i Narodnog muzeja u Beogradu. Posle izvodjenja „Kiklopa“, prikazan je dokumentarni film „Podvrška živi“ o Đurđevdanskim običajima u najvećem naselju u Kladovu, čiji su autori Kulturno društvo Podvrška iz Beča i Vejk ap (Wake up) produkcija iz Beograda.

Održavanje programa u Gamzigradu i Kladovu pomoglo je Ministarstvo kulture Vlade Srbije


Објављено

у

од

Ознаке: