ŠAROLIKA NIŠKA SEZONA

Narodno pozorište u Nišu narednu sezonu planira ambiciozno. Prvu premijeru režiraće direktor Pozorišta, Ivan Vuković, a reč je o adaptaciji komada Redžinalda Rouza „Dvanaest gnevnih ljudi”, koji je Jelena Mijović preoblikovala u „Dvanaest gnevnih žena”. Sledi, potom, priprema Sterijinog „Kir Janje”, koji će se raditi u koprodukciji sa Kruševačkim pozorištem – naslovnu ulogu tumačiće prvak drame Narodnog pozorišta u Nišu, Aleksandar Mihailović, a predstavu će režirati Vladimir Popadić. Snežana Trišić trebalo bi da radi Joneskove „Masakrarije”, a u planu je saradnja i sa Milanom Neškovićem i Anom Đorđević.

Inače iza niškog Pozorišta je uspešna sezona – tako je predstava „Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda”, rađena u koprodukciji sa Kruševačkim teatrom, učestovala na Festivalu praizvedbi u Aleksincu, na Vukovom saboru u Tršiću, Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, na Festivalu „Teatar u Tvrđavi” u Smederevu, na kom je učestvovao i projekat „Mala”. Na Danima komedije u Jagodini predstava Iva Brešana „Veliki manevri u tijesnim ulicama” u režiji Ivana Vukovića dobila je dobre ocene, a Miloš Cvetković nagradu za najboljeg mladog glumca te Nataša Ilić nagradu za lekturu predstave.

"Damojed",  Pozorište lutaka Niš
„Damojed“,
Pozorište lutaka Niš

Pozorište lutaka Niš spada u red renomiranih lutkarskih teatara, koje je u prethodnoj sezoni premijerno izvelo četiri naslova i to: „Ulica Tra la – la”, „Novogodišnji vremeplov”, „Alisa u zemlji čuda” i „Damojed”. Pozorište je učestvovalo na šest domaćih i međunarodnih festivala u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po rečima upravnice Ivane Savić važna je i obnova višestruko nagrađivane predstave „Mali princ” u režiji Zorana Lozančića, a na repertoaru je ponovo i predstava „Mogli” kojom je svojevremeno diplomiralo na lutkarskom odseku Akademije za pozorišnu i filmsku umetnost u Sofiji (NATFIZ) šestoro mladih glumaca ove kuće, tako da pozorište u ovom trenutku na repertoaru ima petnaestak naslova za decu različitih uzrasta. U narednim danima pozorište će po prvi put učestvovati na Lutkarskom festivalu u Prištini, potom gostuje u Gračanici i Banja Luci gde će učestvovati na Festivalu pozorišta za djecu. Upravnica dalje navodi da ima puno ideja i da su planovi veliki i za novu sezonu, ali da sve zavisi od rebalansa budžeta grada Niša te u ovom momentu ne može da precizira koje će premijerne naslove mališani biti u prilici da vide.

Ž. Anđelković


Објављено

у

од

Ознаке: